Diyarbakır’ın ayakta kalan son sinagogu yıkılma tehlikesi altında

Diyarbakır’ın ayakta kalan son sinagogu yıkılma tehlikesi altında

.

A+A-

Diyarbakır Çermik'te şehrin ayakta kalan son sinagogunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sinagogu koruma altına alma çağrısı yaptı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın, Anadolu’da yok olmaya terk edilen kültürel varlıkların durumlarını tespit etmek ve koruma altına alınmalarını sağlamak amacıyla yaptığı gezilerdeki son durağı Diyarbakır’dı. 

Gezi kapsamında Çermik’te incelemelerde bulunan Paylan, şehrin ayakta kalan son sinagogunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit etti.

15. yüzyılda Diyarbakır’a özgü bazalt ve kalker taşları kullanılarak inşa edilen sinagogun 1960’lı yıllara kadar Çermikli Yahudiler tarafından kullanıldığını anlatan Paylan, ibadethanenin ilçedeki Yahudi varlığının sona ermesinin ardından ev ve depo olarak kullanıldığını aktardı.

Sinagogun ahşap tavanının bakımsızlıktan çökmek üzere olduğuna ve ancak bugünkü kullanıcılarının koyduğu ahşap dikmelerin desteğiyle ayakta kaldığına dikkat çeken Paylan “Bu havrada yüzlerce yıl Museviler ibadet ettiler. Şu anda yıkılmak üzere. Belirli desteklerle ayakta duruyor.” dedi.

Paylan, sinagogun Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 2002’de “kültür varlığı” olarak tescillendiğini de belirterek “Tescilin üzerinden geçen 20 yıla rağmen, havranın koruma altına alınması için çeşitli kararlar almak dışında harekete geçilmemiş.” diye konuştu.

Paylan, bu sinagogun yıkılmaktan kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Bu sinagog Anadolu’da kalan Yahudilerden kalan son ibadethanelerden birisi. Bu havra koruma altında olsa da şu anda maalesef yıkılmak üzere. Yahudilerin Anadolu’da kalmış son sinagoglarından birini koruma altına alın.” diyerek çağrı yaptı.

Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.