Diyarbakır’da yumurtaya yüzde 50 zam geldi

Diyarbakır’da yumurtaya yüzde 50 zam geldi

.

A+A-

Diyarbakır’da, yoksul sofralarının vazgeçilmezi olan yumurta yine zamlandı. Zamlar sadece yumurta ile de sınırlı kalmadı, tavuk fiyatları da aldı başını gitti. Gıda ürünlerinde en çok zam alan bir diğer ürün ise sıvı yağ oldu. Geçen yıl 5 litresi 35 TL olan sıvı yağın fiyatı 70 TL’ye dayandı.

 Yumurta fiyatlarının artışına bir anlam veremeyen market çalışanları ise artışın nedeninin yumurtanın dışarıya ihraç edilmesi olarak duyduklarını aktardılar.

Girdi maliyetleri ve ihracat yüzünden yumurta zamlandı

Yumurta toptancısı olan bir işletmeci ise yumurtadaki fiyat artışını 2 nedene bağladı. Yalım yumurtaları işletmecisi Mehmet Yalım, son günlerde ciddi artış gösteren fiyatlara ilişkin şöyle konuştu: “Yumurta fiyatlarının artışının birinci nedeni artan girdi maliyetleridir. Yem fiyatlarının artması ister istemez tavuk ve yumurta fiyatlarına da etki ediyor. Mısır ve soya yüzde 30 zamlandı. Bu durum ise yumurta fiyatlarına yansıdı. İkinci bir neden ise ihracat. Son süreçte yumurta ihracatının artması, iç piyasada yumurta fiyatlarının artmasına neden oldu. Irak başta olmak üzere Dubai, İran gibi ülkelere olan ihracat arttı. Bu durum fiyatları etkiledi. Beyaz yumurtayı şuan 20 TL’den kahverengi yumurtayı ise 25 TL’den piyasaya veriyoruz. Marketler de ortalama yüzde 25 kar marjı ile tüketiciye sunuyorlar.”

yumurta-.jpg

Kahverengi yumurta piyasada az

Marketlere yumurta dağıtımı yapan çalışanlardan Halef Sızıcı ise yumurta fiyatlarındaki artışa ilişkin, “Bize söylenen dışarıya ihracat var, yumurta o yüzden zamlandı. Bundan 15 gün öncesine kadar beyaz yumurtanın kolisini 12 TL’den veriyorduk. Kahverengi yumurtayı ise 19-20 TL’den veriyorduk. Şuan ise beyaz yumurtanın kolisini 20 TL’ye veriyoruz. Kırmızı yumurtanın ise şuan dağıtımını yapmıyoruz. Piyasada kahverengi yumurta çok sınırlı sayıda var. Yumurta fiyatlarının artık düşeceğini sanmıyorum ama yükselmesini bekleyebiliriz” şeklinde konuştu.

yumurta.jpg

Yumurtanın kolisi 31.50 TL

Bir market çalışanı olan Şehriban Müçel ise yumurta fiyatlarındaki artışı şöyle değerlendirdi:  “Yumurta son günlerde ciddi anlamda zamlandı. Kahverengi yumurtanın kolisi 31.50 TL’yi buldu. Beyaz yumurta ise 25.90’dan satılıyor.  Aslında zamlanan sadece yumurta da değil, birçok gıda ürününün fiyatı arttı. Tavuk ve sıvıyağ fiyatlarında da ciddi artış var. Daha önce 15 TL civarında olan bir koli yumurta şimdi iki katı fiyata çıktı. Kilosu 8 TL olan tavuk şimdi 14 TL. 18 litre sıvı yağın fiyatı 218 TL’yi buldu. 5 litrelik teneke sıvı yağ 69 TL oldu.” (Haber Merkezi)

Kaynak: Tigris

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.