Diyarbakır’da un karaborsaya düştü

Diyarbakır’da un karaborsaya düştü

.

A+A-

Diyarbakır’da un fiyatları dolar ile yarışır hale geldi. Geçen ay 160 lira olan unun torbası bu hafta 260 liraya yükseldi. Durumu fırsat bilen un fabrikaları, olası bir zamda daha fazla kar etmek için fırıncılara 50 torbanın üstünde un satmıyor.

Diyarbakır’da un fiyatları dolar ile yarışır hale geldi. Geçen ay 160 lira olan unun torbası bu hafta 260 liraya yükseldi. Durumu fırsat bilen un fabrikaları, olası bir zamda daha fazla kar etmek için fırıncılara 50 torbanın üstünde un satmıyor.  Esnaf, hükümetin duruma müdahale etmesini istiyor.

Türkiye’de dolar kuru 11 lirayı aştı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına rağmen doların yükselişi durdurulamıyor.  Diyarbakır gibi, kişi başına düşen milli gelirin az olduğu illerde, pahalılık hem esnafı, hem vatandaşları isyan ettirdi.  Haftaya 3 lira olan ekmek fiyatının 3 lira 50 kuruşa yükselmesi ile başlayan Diyarbakır’da şimdi un krizi yaşanıyor. Geçen ay 160-170 lira olan ekmeklik unun fiyatı, 260 liraya yükseldi. Hem Diyarbakır hem de Gaziantep’teki bazı un fabrikaları bu durumu fırsata çevirdi.  İhtiyacı olan fırıncı esnafı, un fabrikalarından 50 torbanın üstünde un alamıyor.

Fabrikalar un stokluyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentte unun adeta karaborsaya düştüğünü söyledi. Türkiye genelinde en ucuz ekmeğin Diyarbakır’da satıldığını belirten Ebedinoğlu, “Buradaki fabrikalarda Gaziantep teki fabrikalar da un vermek istemiyorlar.  Diyarbakır’da ekmeğin kilogramı 8.75 İstanbul’da 11, Karadeniz ve Akdeniz’de 10 lira. Ama uncular, un satmak istemiyor. Ciddi bir sorun var” dedi.

Ticaret Bakanlığına bildirdik

Dolar kurundaki yükselişin ardından, un fiyatlarının dolarla yarışır hale geldiğini belirten Ebedinoğlu,  fırıncıların piyasada un bulamadığını söyledi. Ededinoğlu, “Ticaret Bakanlığı’na bildirdik. Esnafımız bugün aldığı unu, yarın aynı fiyata alamıyor. Böyle giderse, ekmek fiyatını 10 lira yapmak zorunda kalacağız. Fabrikalar fırsatçılık yapıyor, unu stokluyor” dedi.

Ekmek 5 lira olabilir

Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör ise, un alım satımı yüzünden sanayiciler ile karşı karşıya geldiklerini, fabrikaların 50 torbanın üstünde un satmadığını ifade etti. Hafta başı, un torbasını 200 liradan hesaplayarak, ekmeğe 50 kuruş zam yaptıklarını söyleyen Dündar, un fiyatlarındaki yükselmenin devam etmesi durumunda ekmek fiyatının 5 liraya çıkacağını dile getirdi. Dündar şunları söyledi: “Fabrikaya ‘200 torba un gönder’ diyoruz, 50 çuval gönderiyor. Bilerek eksik satıyorlar. 50 torbadan fazla un alamıyoruz. Fabrikalar, un vermiyor. Hem Antep hem Diyarbakır’dan un alamıyoruz. Bakanlığın buna müdahil olması lazım. Yoksa ekmek fiyatının 3 lira 50 kuruş olması bizi kurtarmaz. 260 liradan un alırsak, ekmeği 5 liradan satmak zorunda kalırız.”

Haber- Gönül Morkoç-Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.