Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerden elektrik parası istendi

Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerden elektrik parası istendi

.

A+A-

Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden Zeynel Abidin Bulut, cezaevindeki elektrik giderlerinin kendilerine fatura edildiğini ve ödememeleri halinde hesaplarından kesmekle tehdit edildiklerini söyledi.

Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden 12’si, Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde sevk edildi. Tutuklu gazetecilerden Zeynel Abidin Bulut, bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşadıkları uygulamaları, gönderdiği mektupla aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, cezaevlerinde hak ihlallerinin her geçen gün artarak devam ettiğini aktaran Bulut, “Her anlamda hukuksuzluk hali sürüyor. Tutsaklar birçok hak ihlalini direnişle kırıyor. Ancak birçok kez de kirli uygulamalara ve adaletsizlikle karşı karşıya kalıyorlar. Şüphesiz bunların temelini Adalet Bakanlığı yaratıyor. Bu durum başta cezaevleri olmak üzere tüm topluma sirayet ediyor” dedi.

DÜŞMAN HUKUKU…

Adalet Bakanlığı’nın hak ihlallerini ve hukuksuz uygulamaları devreye koyduğunu belirten Bulut, “Binlerce tutsak, Adalet Bakanlığı’na bağlı mahkemeler tarafından cezalandırılıyor, zindanlara atılıyor, düşman hukuku uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bütün cezaevlerinde aynı politikalar uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

Tutuklanmalarının ardından 6 Temmuz’da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildiklerini hatırlatan Bulut, cezaevindeki uygulamaları şöyle anlattı:

‘ÖNCE ŞAŞIRDIK’

“Bu cezaevinde bir ayımız dolduktan sonra elinde makbuzla koğuş kapısına gelen gardiyan, bizden elektrik parası istedi! Öncelikle şaşırdık, ‘Dalga mı geçiyorsun?’ dedim. Ancak bir ay içinde 212 lira elektrik harcadığımızı söyledi. ‘Bizler kendi isteğimizle gelmedik, hukuksuz bir şekilde tutuklandık, bu nedenle elektrik parasını ödemeyeceğiz’ dedik.

Gardiyan, daha önce itirazların olduğunu ancak değişen bir şeyin olmadığını söyledi ve bize Adalet Bakanlığı’nın yazısını gösterdi. Bakanlığın itiraza verdiği cevapta, ‘Isıtma ve aydınlatma giderleri kuruma aittir, bunun dışında özel kullanımlar tutuklulara aittir’ deniliyor. Bir kez daha gardiyana faturayı ödemeyeceğimizi söyledik. Gardiyan, ödemenin yapılmaması durumunda hesaplarımızdan kesinti yapılacağını söyledi.”

UYGULAMA TÜM CEZAEVLERİNDE DEVREDE

Bir ay önce 2,30 olan kilowatt (kW) bedelinin, yapılan zamlarla 3,46’ya çıktığını aktaran Bulut, faturaya karşı itirazda bulunacaklarını söyledi. Uygulamanın tüm cezaevlerinde devreye konulduğunu aktaran Bulut, hukuksuz uygulamaya karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.