Diyarbakır’da tablo vahim: 59 öğretmen pozitif, 20 sınıf kapandı

Diyarbakır’da tablo vahim: 59 öğretmen pozitif, 20 sınıf kapandı

.

A+A-

Diyarbakır’da bazı okullarda sınıf mevcutları 50 bandının üzerinde. Bulaş riskinin arttığı kalabalık sınıflarda 6 Eylül’den bu yana 142 öğrenci, 59 öğretmenin kovid testi pozitif çıktı. 20 sınıf ise kovid nedeniyle eğitim öğretime kapandı.

Diyarbakır’da bazı okullarda sınıf mevcutları 50 bandının üzerinde. Bulaş riskinin arttığı kalabalık sınıflarda 6 Eylül’den bu yana 142 öğrenci, 59 öğretmenin kovid testi pozitif çıktı. 20 sınıf ise kovid nedeniyle eğitim öğretime kapandı. Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, hazırlık yapılmadan okulların açıldığın söyledi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da eğitim öğretim 6 Eylül’de başladı. 470 bin öğrencinin eğitim öğretime başladığı kentte, 19 bin derslik var. 18’i yıkım, 7’si tadilat olmak üzere toplam 25 okul, kullanılamaz durumdaydı. Yıkılan okullardan ikisinin inşaatı tamamlandı, öğrenciler okullarına geri döndü. Ancak 23 okulun yaklaşık 20 bin öğrencisi başka okullara nakledildi. Bu da okullarda sınıf mevcutlarını 50 bandının üzerine çıkardı. İkili eğitime geçilen bu okullarda, ders süresi 40 dakikadan 30 dakikaya çekildi. Ancak yine de korona bulaşının önüne geçilemedi.

142 öğrenci pozitif

Bir hafta içinde, Diyarbakır’da 142 öğrenci ile 59 öğretmeninin Covid 19 testi pozitif çıktı. 21 sınıf, pozitif vakalar nedeniyle eğitim öğretime kapandı. Sınıf mevcutlarının düşürülmemesi ve yeterli hijyen koşullarının sağlanmaması durumunda vakaların artmasından endişe ediliyor. Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Diyarbakır’da eğitim öğretimin hazırlıksız başladığını söyledi. Tekdemir, “Pandemi sonrası bir tarih olmadığı için uzun uzadıya bir planlama yapılamadı. Temizlik elemanlarının nasıl belirleneceği, öğretmen ve öğrenci fazlalığının nasıl elemine edileceği konusunda bir planlama yapılamadı” dedi.

3 bin personel ihtiyacı var

Okullarda ciddi bir temizlik probleminin olduğuna dikkat çeken Tekdemir, “Okullarda temizlik elemanı yok. İŞKur elemanlarının planlaması erkenden yapılamadı. Okul başlamadan alım sürecinin başlaması gerekiyordu. Halen bu konuda sonuçlanan bir çalışma yok” diye konuştu. İŞ Kur üzerinden alınması planlanan 599 temizlik elemanının okulların ihtiyacını karşılamadığının altını çizen Tekdemir şunları söyledi: “Geçen yıl 2 bin 25 personel vardı. Şuan için 3 bin personel ihtiyacımız var. İdareler Okul Aile Birlikleri üzerinden ihtiyaç karşılamaya çalışıyor ama yeterli kaynak olmadığı için sıkıntı devam ediyor.”

‘İkili eğitime geçilsin’

Kentte, sınıf mevcudu ortalamasının 40 olduğunu kaydeden Tekdemir, bazı okullarda ciddi bir yığılmanın olduğunu, sınıf mevcutlarının 60-70’e ulaştığını söyledi. 50 bandını aşan bütün okullarda ikili eğitime geçilmesini öneren Tekdemir, “Bulaş riski dikkate alınarak sorunun çözülmesi gerekiyor. Öğretmen ihtiyacı ek atamalarla gerçekleşsin. Kalabalık sınıflarda ikili eğitime geçilsin. Bazı okullarda ders saati düşürüldü. Bu olumlu bir gelişme. Normal eğitim yapıyorsa bile ders saati süresini 30 dakikaya indirmek lazım. İl Hıfzısıhha Kurulu bu konuda karar almalıdır” dedi.

‘Öğretmenler aşıya ikna edilsin’

Diyarbakır’da öğretmenlerin yüzde 89’u aşılandı. Ancak halen aşı olmayı kabul etmeyen 2 bin 506 öğretmen bulunuyor. Eğitim Bir Sen Başkanı Ramazan Tekdemir, PCR ve aşının öğretmenlere bir dayatma olarak değil, ikna yöntemleri kullanılarak uygulanmasını istedi.

Kaynak- Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.