Diyarbakır’da STK ve siyasi partilerden çağrı: Aşıdan değil, virüsten korkun

Diyarbakır’da STK ve siyasi partilerden çağrı: Aşıdan değil, virüsten korkun

.

A+A-

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonundan çağrı: 'Kendimizi, sevdiklerimizi ve toplumu korumanın en etkili ve güvenilir yolu aşılamadır.'

Sağlık Bakanlığı verilerine göre tek doz aşı yapanların oranının en az olduğu iller arasında Diyarbakır’da bulunuyor.  Kentteki vaka sayıları ise artıyor. Salgının yayıldığı ve aşıya karşı direncin olduğu kentte sivil toplum kuruluşlarının başlattığı çalışmalar ise sürüyor.   Diyarbakır’da Koronavirusun hızla yayılmaya devam etmesi ve aşı oranının düşük olması nedeniyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında (DTSO)  ve Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu ile basın açıklaması gerçekleşti. Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerinin katıldığı toplantıya siyasi partilerden AKP, CHP , HDP ve Kürdistani Parti yöneticileri de yer aldı. Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu adına açıklamayı Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan okudu.

'AŞI OLMASA SALGININ SÜREKLİ ARTARAK YILLARCA SÜRER'

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covit-19 salgınının henüz kontrol altına alınamadığını belirten Turan, bilimsel veriye dayanmayan, toplumu endişeye sevk eden gerçek dışı beyanların salgın ile mücadele başarısını olumsuz etkilediğini söyledi. Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda aşı oranının düşük olmasının bütün toplum sağlığını tehlikeye soktuğunu hatırlatan Turan, “Gelinen aşamada salgını kontrol altına almak, pandemi ile mücadelede başarılı olmak için önemli bir fırsat yakalanmış, en kritik toplumsal korunma önleminin aşı olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Aşı olmasa salgının sürekli artarak yıllarca süreceği, milyonlarca insanın ölüm riskiyle karşı karşıya kalacakları bilinmektedir” dedi.

'BİLİM DIŞI ANLATIMLAR DOĞRU DEĞİL'

Dünyada uygulanan aşıların bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanmış ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak uygulanmaya başlandığını hatırlatan Turan, şunları söyledi: “Aşı karşıtlarının hurafelere dayalı, bilim dışı anlatımları gerçekliği yansıtmamaktadır. Halen uygulanmakta olan aşılar güvenli ve etkilidir. Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede COVİD-19 nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çok büyük kısmı aşılanmamış bireylerden oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir.

HASTANEDE YATANLARIN ÇOĞU AŞI YAPTIRMAYANLARDIR

İlimizde hastanelerinde yatan hastaların çok önemli bir kısmı aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanlardan oluşmaktadır. Halen hastalık nedeniyle ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşı yapmamış olanlardan oluşmaktadır. İlimiz ve Bölgemizde yeterli bilgilendirmenin yapılmaması ve güvensizlik sonucunda COVİD-19 aşılama oranları ülkenin geri kalan bölgelerine göre önemli ölçüde düşük seyretmektedir. Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizlikler aşılama oranlarına da yansımış, bölge illeri aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır. Bu tablonun ortadan kaldırılması için kamu aracılığıyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katıldığı güçlü bir aşı bilgilendirme kampanyasına ihtiyaç olduğu açıktır.”

'AŞIDAN DEĞİL, VİRÜSTEN KORKULMALIDIR'

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu olarak önümüzdeki günlerde bir dizi etkinlikler yapacaklarını belirten Turan, şu çağrıda bulundu: “Büyük bir bedel ödediğimiz pandemiye karşı aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur.  Kendimizi, sevdiklerimizi ve toplumu korumanın en etkili ve güvenilir yolu aşılamadır. Aşı oranlarını artırarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Aşıdan değil, virüsten korkulmalıdır.  Aşı candır hayat kurtarır diyoruz.  Tedirgin olma, aşı ol. Aşılanalım, salgını birlikte aşalım.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.