Diyarbakır’da Ordu Evi'nin yıkımına başlandı

Diyarbakır’da Ordu Evi'nin yıkımına başlandı

Diyarbakır’da Ordu Evi'nin yıkımına başlandı

A+A-

 

Diyarbakır’da bir dönem JİTEM’in karargahı olan ve bir çok faili meçhul cinayetin planlandığı eski Ordu Evi’nin yıkımına başlandı. 1925 isyanı liderlerinden Şeyh Said'in mezarının da Ordu Evi'nin önünde olduğu iddia ediliyor.

Diyarbakır'da Şeyh Sait Meydanı’nda (Dağkapı Meydanı) bulunan ve bir zamanlar Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele’ye (JİTEM) ev sahipliği yapan 13 katlı eski Ordu Evi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan kararla yıkılıyor. 1970 yılında inşa edilen ve döneminde en yüksek binası olması nedeniyle Diyarbakır’ın ilk "gökdeleni" olarak nitelendirilen binanın bulunduğu alan, Şeyh Said Meydanı'na bağlanacak. 

Alanda bugün itibariyle başlanan yıkım çalışmaları kapsamında, Elazığ Caddesi tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı. Eski Ordu Evi’nin yanında yer alan yapılar için de "siluet bozduğu" gerekçesiyle yıkım kararı alınabileceği belirtiliyor. 

ŞEYH SAİD’İN MEZARI

1925 yılında başlattıkları isyan sonrası Şark İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanan ve idam edilen Şeyh Said’in mezarının Ordu Evi’nin önünde olduğu iddia ediliyor. 

YIKIM KARARI VERİLMİŞTİ

1971 yılında Diyarbakır Subay Orduevine dönüştürülen, 90 yıllarda birçok faili meçhul cinayetin kararının alındığı JİTEM’e ev sahipliği yapan bina, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince birkaç yıl önce yapılan incelemede, depreme dayanaklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verilmişti.

Bunun üzerine bina boşaltılarak TOKİ'ye devredilmiş, 7. Kolordu Komutanlığı içerisinde yeni orduevi binasının yapımına başlanmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.