Diyarbakır’da Kürt Dil Bayramı'nın finali

Diyarbakır’da Kürt Dil Bayramı'nın finali

.

A+A-

Diyarbakır’da Kürt Dil Bayramı etkinliği kapsamında uzun süredir yapılan çalışmaların finali düzenlenen konser ile yapıldı.

Diyarbakır’da Kürt Dil Platformu (PZK) ve Kürt Dil Ağı (Tora Ziman û Çanda Kurdî) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliği kapsamında bir haftadır düzenledikleri etkinliklerin finalini konser ile yaptı.

Yenişehir ilçesinde bulunan Demirok Düğün Salonu’nda yapılan konsere bir çok siyasi parti temsilcisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı  Konser alanına Kurmanckî ve Dimilkî, “Aştîyeteke mayînde bi azadîya zimanê kurdî pêkan e”, “Ziwanê ma estbêyayîşê ma yo”, “Zimanê me rûmeta me ye”, “Verdibistanê ra heta universitê perwerdeyo bi ziwanê maye” “Ziman kurdî stûna bingehîn ê neteweyî ye” ve “Ziwanê kurdkî krîterê welatperwerî yo” yazılı dövizler asıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapana PZK Sözcüsü Şerefxan Cizîrî bu ay içerisinde bölgede birçok vali değişikliği yaşandığını hatırlatarak, “Bu valiler kendilerince Kürt dili üzerinde birkaç panel düzenledi. Ancak yapılan bu panellerde dahi Kürt dilini yanlış telaffuz ettiler ve kendilerini alay konusu yaptılar. Maden bir çalışma yapacaksınız öncelikle Kürtçe alfabeyi öğrenin” dedi.

Kısa bir konuşma yapan MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, bir haftadır TOR ve PZK öncülüğünde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ve finali de coşkuyla kutlayacaklarını belirtti. Kürt halkının uzun süredir anadilde eğitim hakkı için mücadele ettiğini söyleyen Ronî, “Bizler Mir Bedirxan’lardan , ElîHerîrî, Fekeyê Teyra’dan Ape Musa’ya  onların hayallerini gerçekleştirme sözünü veriyoruz. Bilindiği gibi ulusun,varlığın temeli dildir. Bu nedenle Kürtler için dil özgürlüğün anahtarıdır. Bu anahtar için her zaman mücadele edeceğiz.

Daha sonra sinevizyon gösterimi izletildi. Kitle sık sık “Bê ziman jiyan nabe” ve “Zimanê me rûmetame ye” sloganları attı.

Ardından Koma Sorjiyan ve Herem Nergiz’in seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Rûpela Nû / Diyarbakır

1-125.jpg2-149.jpg3-124.jpg4-115.jpg5-086.jpg6-067.jpg7-051.jpg9-037.jpg10-027.jpgs-010.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.