Diyarbakır’da “Enerji, Ekoloji ve Toplumsal Barış” sempozyumu

Diyarbakır’da “Enerji, Ekoloji ve Toplumsal Barış” sempozyumu

TMMOB 12’inci Enerji Sempozyumunu, Diyarbakır’da düzenliyor. Sempozyumda ülkenin enerji politikası, yıkılan kentler başta olmak üzere birçok konu tartışılacak.

A+A-

Haber Merkezi -Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  tarafından 2 yılda bir düzenlenen Enerji Sempozyumun 12’ncisi Diyarbakır’da gerçekleşecek.  “Enerji, Ekoloji Ve Toplumsal Barış” başlığı ile 5-6-7 Aralık tarihlerinde Diyarbakır’da düzenlenecek olan sempozyuma katılımın oldukça yoğun olması bekleniyor. Sempozyumda 3 özel oturum, 3 teknik oturum ve 2 panel gerçekleşecek.  

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve EMO Diyarbakır Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan sempozyumun ilk gününde “Dünya ve Türkiye Enerji Görünümü” adlı oturum, ikinci günde “Enerjide Dönüşüm”, üçüncü günde ise “Enerji ve Ekoloji” oturumları gerçekleşecek. Üç gün sürecek olan sempozyuma alanında uzman çok sayıda kişi konuşmacı olarak katılacak. 3 gün sürecek sempozyumda ülkelerin enerji politikaları, fosil enerji üretimi, yenilebilir enerji, barajlar, Türkiye’nin enerji politikası gibi birçok konu tartışılacak.  CHP Milletvekili Ahmet Akın ve HDP Milletvekili Murat Çepni’de konuşmacı olarak katılacak.

“ENERJİ SAVAŞLARINDA YIKILAN KENTLER VE KÜRT SORUNU”

Sempozyumun son gününde Tahir Elçi anısında “Enerji Savaşlarında Yıkılan Kentler ve Kürt Sorunu” adlı oturum gerçekleşecek.   EMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Orak moderatörlüğünde yapılacak olan bu oturuma DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Barış Akademisyeni Mimar Gül Köksal, Gazeteci Yazar Faik Bulut ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Önen konuşmacı olarak katılacak.  Akşam saat 17.00-18.30’da Yazar Fikret Başkaya sunuşuyla Enerji ve Bölgesel Barış formu düzenlenecek.  

Elektrik Mühendisleri Odası  (EMO) Diyarbakır Şubesinde basın toplantısı düzenleyen Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ve EMO Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak sempozyuma ilişkin bilgi verdi. İlk sözü alan EMO Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, bu sempozyumun ilk defa Diyarbakır’da düzenlendiğini söyledi.

ALANINDA UZMAN 40 KONUŞMACI  OLACAK

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu,  “Enerji, Ekoloji Ve Toplumsal Barış” sempozyumunu mühendisler tarafından düzenlenen önemli enerji sempozyumu olduğunu hatırlattı. Nacaroğlu, “Çok kapsamlı bir çalışma oldu. 105 düzenleme kurulu üyesi ve 40 yürütme kurulu üyesi ile bu programı belirledik. Dünyanın, ülkemizin ve çok özel olarak bölgemizin enerji ile ilgili ve enerjiden kaynaklanan sorunlarını tartışabileceğimiz başlıklar olarak belirlemeye çalıştık. Sempozyumda 40 konuşmacımız var. Tartışma başlıkları olarak enerjide dönüşüm, çevre etkileri, enerji ekonomisi, toplumsal barış, enerji kaynakları ve savaş, yenilenebilir enerji, enerji ve hukuk gibi konular, hukukçu, gazeteci, teknik uzman, her kesimden davetli konuşmacıların katılımıyla tüm ayrıntılarıyla konuşulacaktır” dedi.

Bu güne kadar düzenledikleri 11sempozyumu kamu binalarında düzenlediklerini ifade eden Nacaroğlu,  Diyarbakır’da düzenleyecekleri 12’inci sempozyumu kamu binası yerine bir otelde gerçekleştireceklerini söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin seçilmiş eş başkanı Selçuk Mızraklının sempozyum için Kültür ve Kongre Merkezi’ni tahsis ettiğini belirten Nacaroğlu, belediyeye kayyım atamasının ardından sempozyum yerini değiştirdiklerini söyledi.

KAYYIM ATANINCA SEMPOZYUM ADRESİ DEĞİŞTİ

EMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Orak ise sempozyumun yerini neden değiştirdiklerine açıklık getirdi. Sempozyumu düzenleme programını seçimden önce yaptıklarını ancak yer tesisi için başvuruyu 31 Mart Yerel seçimlerinden sonra yaptıklarını anlatan Orak, “Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı İçişleri Bakanlığı emriyle görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atandı. Sempozyumu da kayyımların olduğu bir yerde yapmak istemedik. Diyarbakır Şubesi yönetim Kurulundaki arkadaşlarla yaptığımız toplantıda bunun doğru olmayacağı konusunda fikir birliği oluştu. O nedenle de sempozyum yerimizi değiştirdik” dedi.

Sempozyuma muhalefet partilerinden CHP ve HDP’li milletvekilleri katılıyor ancak iktidar partisi AKP’den katılım yok.  İktidar partisinden milletvekillerinin davet edilip edilmediği sorusuna Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, “Enerji politikalarında halktan yana fikri olanların konuşacağı bir sempozyum düzenlemeyi düşündük. Halktan yana politikalar ortaya koyacak insanlar deyince, dolayısı ile liste böyle şekillendi” cevabını verdi.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, sempozyumda kentlerin neden yıkıldığını detaylı bir şekilde tartışılacağını söyledi. Bu sempozyumda bölgede yaşanan sorunların dile getirileceğini ifade eden Altun, birinci derecede söz sahibi olacakların konuşacağı bir sempozyum olacağını ifade etti.

Kaynak: Remzi BUDANCİR- ARTI GERÇEK 

 

4-043.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.