Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiası mahkemeye taşındı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiası mahkemeye taşındı

.

A+A-

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan, 2017-2018 yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluk iddiası mahkemeye taşındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan, 2017-2018 yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluk iddiası mahkemeye taşındı. Müfettiş raporlarına rağmen, mahkeme, dönemin kayyumu Cumali Atilla ile Ercan Bircan, Rıfat Ural gibi isimlere dava açmadı.

HDP’den alınarak kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde, 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon Türk Lirası yolsuzluk yapıldığı iddia edilmişti. Görevlendirilen müfettişlerin hazırladığı raporda, havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına milyonlarca lira haksız ödeme yapıldığını tespit etti.

Dava açıldı

Rapordan sonra, Otobüs İşletmesi eski Müdür Vekili Berat Can Güven açığa alındı, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı. Savcılığın soruşturmasının ardından, Diyarbakır 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ilgili kişiler hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ile “kamu malına zarar vermek” suçundan dava açıldı.

Müfettiş raporlarında isimleri geçmesine rağmen, mahkeme dönemin kayyumu Cumali Atilla, Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Bircan, Ulaştırma Daire Başkanı Rıfat Ural’ı pas geçti. Otobüs İşletmesi eski Müdür Vekili Beratcan Güven, ifadelerinde, üst düzey yöneticilerin talimatları ile yolsuzluğa konu olan ödemeleri yaptığını söylemişti.

Söz konusu davanın önümüzdeki 2. Celsesi önümüzdeki günlerde 9’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüleceği, mahkemenin Büyükşehir Belediyesi’nden “zimmet dosyası” beklediği öğrenildi.

Bilgilerinin olduğundan eminim

Dönemin Otobüs İşletme Müdür Vekili Berat Can Güven,  18.03.2020 tarihinde Mülkiye Başmüfettişine vermiş olduğu ek ifadesinde şunları dile getirmişti: “2017 - 2019 yılları arasında Otobüs İşletme Şube Müdürlüğüne Şube Müdürü olarak görev yapmış bulunmaktaydım. Otobüs İşletme birimi olarak toplamda 234 adet toplu taşıma aracı ile bütün kentin toplu taşıma hizmetini yerine getirmektedir. Bu hizmet verilirken 2016 yılından 2019 yılına kadar geçen sürede belediye yönetimi değişmiş ve birçok yönetici yer değişikliğine uğramıştır. Bu değişim sebebiyle verilmiş birçok talimat sözlü talimat şeklindedir. Bu hizmet verilirken otobüslerin fazla olmasından kaynaklı ve toplu taşıma hizmetinin acil olmasından kaynaklı olarak Ulaşım Havuz hesabından direkt olarak yapılan bazı ödemeler tarafıma Daire Başkanı Rifat Ural tarafından iletilmiştir. Ancak bütün yapılan ödemelere ait işlemleri başta Belediye Başkan vekili Cumali Atilla olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Bircan bilgilerinin olduğundan eminim.”

Kaynak: Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.