Diyarbakır Belediyesi’nde çalışanlara ‘mobbing ve kesinti’ iddiası

Diyarbakır Belediyesi’nde çalışanlara ‘mobbing ve kesinti’ iddiası

.

A+A-

Tüm-Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki bazı çalışanlara mobbing uygulandığını, memurlardan ise yemek kesintisi yapıldığını açıkladı.

Tüm-Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’ndeki bazı çalışanlara mobbing uygulandığı ve yemek yardımının kesildiği iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Üyelere baskı yapılıyor

Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi, “Ekonomik krizin toplumda yarattığı tahribatın her geçen gün daha da derinleştiği, özellikle salgın sürecinde toplumun en çok ihtiyaç duyduğu Kamusal Hizmetleri üreten yerel yönetim emekçilerinin çalışma ve yaşama koşulları daha da zorlaşıyor. Her türlü riske rağmen sağlıklı ve huzurlu kent yaşamı için Yerel Yönetim Hizmetlerini aksatmadan sunmaya gayret eden Belediye Emekçilerinin hakları ellerinden alınıyor. Bu kapsamda en dikkat çekici olumsuzlukları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde yaşamaktayız. Mevcut yönetim kadrosunun özellikle Daire Başkanları, Üst Düzey Bürokratlar ve Şube Müdürleri aracılığıyla sendika üyelerimizin, sendikalarını değiştirme yönündeki baskı politikaları gün geçtikçe artmaktadır. Üyeler üzerinde korku oluşturup tehdit ederek Tüm-Bel-Sen’den istifa ettirilip, karşıt sendika olan Bem-Bir-Sen’e geçmeye zorlayıp mobbing uygulamaktadır.

Yöneticiler taraf olamaz

Bu kapsamda DBB yönetimini kanunlara uymaya davet ediyoruz. 4688 sayılı kanunun 15. Maddesinin c bendine göre kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilatların denetim birimleri, yöneticiler ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri bölge il ve ilçe teşkilatlarının en üst amirleriyle bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlilkeri 100 veya daha fazla kamu görevlilerin çalıştığı iş yerlerinin en üst amirleriyle yardımcıları, belediye başkan ve yardımcıları sendikalara üye olamazlar taraf tutamazlar sendika kuramazlar. Bu sorumluluk ve bilinçle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yöneticilerinin sendikalar arası taraf olmamaları gerektiğini buradan hatırlatır aksi takdirde hukuki yollara başvurulacağını bildiririz.

Mobbing ve keyfi sürgün iddiası

Diğer taraftan başta kadın emekçiler olmak  üzere bütün kurum çalışanları üzerinde mobing ve keyfi sürgün söz konusudur. Yöneticilerin daire başkanlarının bu tutumundan derhal vazgeçmelidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını hedef alan bu uygulamaların yanı sıra, memurlara verilen yemek yardımının kesilmesi Emekçileri adeta yoksulluğa mahkûm etmeyi hedeflemektedir. Belediye personelinin çalıştıkları sürece hak ettikleri ‘’yemek hizmetini” yemek kartı biçiminde aynȋ olarak verilmesi uygulaması Başta DİSKİ sonrasında da DBB de yaklaşık 5 aydır durdurulmuştur. Yemek kartı dağıtımına son verilmesi, hizmet birimlerinde de yemekhane kurulmayarak emekçilerin yasal hakkı olan yemek hizmeti adeta gasp edilmiştir. Belediye yönetiminin; söz konusu bu hak gaspına dayanak olarak 15/07/2020 tarihli ve 31186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 14/7/2020 tarihli ve 2764 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gösterilmektedir.

Hakları verilmeli

Türkiye de birçok belediyede verilen yemek yardımı Diyarbakır Merkez ilçe ve dış İlçelerde de verilmektedir. Emekçiler üzerindeki baskı ve denetimi arttırmak, sendikasızlaştırmak ve kazanılmış hakları gasp etmek isteyen Belediye Yönetimi, emekçilerinin hakkı olan yemek yardımını kesintisiz ve geriye dönük telafi ederek derhal vermelidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve diğer tüm Belediyelerde gasp edilen bütün haklarımızı yeniden kazanacak, Belediye Emekçilerinin birliğini ve haklarını koruyarak mücadelemizi yükselteceğiz” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.