DİERG’den Silvan’daki intiharların önlenmesi için öneri

DİERG’den Silvan’daki intiharların önlenmesi için öneri

.

A+A-

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşanan seri intiharların araştırılması için kentteki STK’lara ve Dicle Üniversitesine harekete geçme çağrısı yaptı.

DİERG, Silvan’da yaşanan seri intiharlar ve bölgedeki intiharların önlenmesi amacıyla neden ve sonuçları üzerinde durulması gerektiği konusunu tartışmaya açtı, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

DİERG’in yazılı açıklamasında Silvan intiharları hatırlatılarak şöyle denildi; “Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde son bir yılda yaşları 17 ila 30 arasında değişen 18 ve biri 40 yaşında olan; 15’i erkek, 4’ü kadın toplam 19 kişi intihar etti. Silvan’da iki ayrı ailede ise peş peşe intiharlar yaşandı. Fêra köyünde üç kardeş birkaç gün arayla intihar ederken, Silvan merkez Bahçelievler mahallesinde yaşayan, birkaç ay arayla intihar eden iki kardeşten biri hayatını kaybetti.”

Aileler hızlı psikolojik destek

Açıklamada, intihar teşebbüsünde bulunan bireyin ya da intihar eden bireyin ailesinin ve intihardan etkilenmesi olası tüm bireylerin takip edilerek ciddiyetle, uzun vadeli izlenmesi ve hızla psikolojik destek verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının bu desteği sağlama amaçlı koordinasyonu, işbirliğini sağlamak ve işlevselleştirmek zorunda olduğu hatırlatıldı.

DÜ ve İlgili STK’lar bir araya gelmeli

Yazılı açıklamada özetle şöyle denildi; “Silvan’da incelemelerini yoğunlaştıran DİERG, peş peşe yaşanan intiharlara, nedenlerine ve çözüm önerlerinin hayata geçirilmesi için valilik desteğinde Dicle Üniversitesi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bir araya geleceği bir araştırma grubu oluşturulması önerisini tekrarlamaktadır.

‘Ölümlere karşıyız’ vurgusu

DİERG, genelde ailelere, özelde ise tüm bireylere yakınındakiyle ilgilenmesini ve Silvanlıların köklü ve güçlü dayanışma tutumunu devam ettirmesini önermektedir. Tüm sivil, siyasi, kültürel, inançsal kurum ve kişiler ile özellikle resmi kurumların açıklamalarında ve çalışmalarında intiharlara ve şüpheli ölümlere karşı vurguyu artırmaları gerekmektedir.

Kanıtlı bilgiler gizlenmemelidir

Anlaşıldığı kadarıyla, soruşturma sonuçları kamuoyuna duyurulmamaktadır. Spekülasyonların, önyargıların önüne geçebilmek için şüpheli ölüm, intihar teşebbüsü ve intiharlara dair sayılar resmi kurumlarca açıklanmalıdır. Dahası, basın kuruluşları intihar teşebbüsleri, intiharları ve şüpheli ölümler ile nedenlerine dair kanıtlanmış bilgileri gizlememelidir. DİERG, Silvan’daki intiharlara dair raporunu kamuoyuna duyuracaktır" denildi.

KAYNAK: TİGRİS HABER

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.