DİERG: Üniversite sınavı değil tüm sistem değişmeli

DİERG: Üniversite sınavı değil tüm sistem değişmeli

.

A+A-

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), sınavsız üniversite çağrısının önemine değinirken, sistemin tümden değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Üniversite sınavı vesilesiyle, eğitim sisteminin tümden değişmesine ilişkin açıklama yaptı.

eşitlik Eşitlik

‘Düşük gelirli ailelerin öğrencileri akademik yaşantıda nitelikli eğitime erişememekte’

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), üniversite sınavının eğitim sistemindeki eşitsizliği daha da arttırdığını belirterek, “Üniversite sınavı ve genel olarak kademeler arasındaki geçişler için yapılan sınavlar zamanla daha da sistemli ve katı hale gelmiştir. Mevcut sistem; süreçleri, sonuçları ve etkileri açısından eğitimdeki eşitsizliği artırmaktadır. Farklı sosyo-ekonomilere sahip bireylerin pozitif dikey geçiş olanağını güçleştirirken; orta ve üst sosyo-ekonomiğe sahip kesimlerin konfor alanına dönüşmüştür. Başarı hedefli ancak düşük gelirli ebeveynler örgün eğitimin her bir şubesinde sınav odaklı süreçleri içselleştirirken, yüksek gelirli ebeveynler hedeflerine ulaşmak için daha farklı süreçlere dahil olabilmektedir. Düşük gelirli ailelerin öğrencileri ise akademik yaşantıda nitelikli eğitime erişememektedir” ifadelerine yer verdi.

‘Sınavsız üniversiteye yönelik öneriler önemlidir’

Sınavsız üniversite adımını önemine işaret edilen açıklamada, “Mevcut eğitim politikalarının sonucu olarak, devlet okullarının eğitim ve öğretim motivasyonu, kapasitesi, iddiası ve başarısı azalırken, özel okulculuk zamanla güçlü ve gelişen bir sektör haline gelmiştir. Okulların liyakat, not, devamsızlık, disiplin cezası politikaları ve prensiplerini ebeveynler belirlemeye başlamıştır. Mevcut sistemin sağladığı alanda var olma ve faydalanma olanağına sahip kesim dışında kalan büyük kesimin itirazları işitilmemektedir. Üniversite sınavının kaldırılmasına ya da sınavsız üniversiteye yönelik öneriler önemlidir ancak durumun ciddiyeti ve aciliyeti dikkate alınarak yaklaşılmalıdır. Üniversite sınavı öncesi yapılan eleştiriler sınav sonrasında yeni model önerilerinin tartışılması aşamasını başlatmalıdır. Sınavsız yeni modelin uygulanmasına karar verildikten sonra 1. sınıftan itibaren yeni modele göre eğitime başlanmalıdır. Özel ve devlet okullarının, eğitim bileşenlerinin baskı altına alan her bir etkiden korunabileceği, liyakatın ve prensiplerin esas alınacağı bir modele geçmek mümkündür. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) uzmanları mevcut sistemin iyileştirilmesine değil ancak yeni bir modelin belirlenmesi ve uygulamaya geçilmesi aşamalarında birikim ve deneyimini paylaşmaya hazırdır” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.