DİERG: Öğretmenler yaşayan diller dersi için sorumluluk almalı

DİERG: Öğretmenler yaşayan diller dersi için sorumluluk almalı

.

A+A-

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Eğitim İzleme ve Reform Girişimi, yaşayan diller dersinin seçimiyle ilgili açıklama yaptı, öğretmenleri sorumluluk almaya davet etti.

 Eğitim İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), ortaokullarda 22 Ocak tarihine kadar yapılacak yaşayan diller derslerinin seçimiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, “Eğitimin önemli bileşenlerinden her branştan ortaokul öğretmeninin yaşayan diller ders seçimi döneminde daha aktif olması sayesinde öğrencilerinin toplumdaki farklılıkları tanıma, benimseme, koruma dikkat ve hassasiyetinin güçlendirilmesindeki payı artabilir” denildi.

DİLLERİN SÜREKLİLİĞİ SAĞLANMALI

DİERG açıklamasında, “2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli olarak uygulanmaya başlanan Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında okutulan Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça derslerine öğrenci ve veli ilgisini artırmak gerekmektedir. Yaşayan dillerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesinde, anadili ve babadili Türkçe olmayanların bu ihtiyacının karşılanabilmesinde seçmeli derslerin de olumlu katkısı olacaktır.
22 Ocak 2021’de sona erecek bu derslerin seçimi anadili Türkçe olmayan öğrenci ve ebeveynler için kültürel, moral ve motivasyon açısından tarihsel, güncel endişe ve umuda sahiptir. Dahası, anadili ve babadili Türkçe olan öğrencilerin yaşayan diğer dillerin Türkçeden farklılığı, özellikleri ve konuşucuları hakkında bilgi sahibi olması; toplumda Türkçeden farklı dilleri konuşan kesimlerin daha da belirginleşmesi; dillerin sürekliliğinin sağlanması, günlük hayatta açıkça görünür olması açısından bu dersler önemli olanaklar vermektedir.
DİERG; tüm öğretmenlerimizi bu derslerin var oluşunun nedenleri, her bir dilin korunması, günlük hayatta yerini alması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, anadili ve babadili ayrımı yapılmaksızın, tüm öğrenci ve ebeveynlere bir kez daha anımsatmaya davet etmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.