Devletin İtirafı

Devletin İtirafı

Osman Aydın sosyal medya gesabı facebooktan bir belge daha yayınladı.

A+A-

Haber Merkezi- Bahsi geçen belgede şu ifadelerin yer aldığı belirtildi:

“Dersim’deki Kürtlerin 1937-1938 yıllarında devletin “tedip” ve “tenkil” programı çerçevesinde sivil halka karşı yangın ve zehirli gaz bombaları kullandığı gerçeği artık saklanamayacak kadar açıktır. Zehirli gaz bombalarının Almanya’dan ithali, bununla ilgili devletin ödenek ayırdığı, Elazığ’da bu gazların kullanılması konusunda askerlere eğitim verildiği, hatta bu gazların bombalara doldurulması için özel pompaların ithal edildiğine dair devletin resmi arşivinde duran belgelerle kanıtlanmış durumda.

Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Başbakanı olan Refik İbrahim Saydam’ın ölümünden 5 ay önce Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ a gönderdiği telgrafta Dersim'de yakıcı ve boğucu gazların kullanıldığını belirtmektedir.

Telgraf metni şöyledir:

Çok sayın komutanım Fevzi Çakmak,

Tedip ve Tenkil harekâtının neticeleri ve sonuçları hakkında rapor hazırladığımızı bir üst yazı ile size iletmiş idim. Alpdoğan Paşa’ya kızmanıza gerek yok, bir hekim olarak, yakıcı ve boğucu gazların, düşman askerlerine bile uygulanmasına karşı olduğumu belirtmeliyim. Tunceli’de kullanılan bu gazların bir daha kullanılmaması için yasa teklifi hazırlamaktayız. Ön hazırlıklar raporda ifade edildiği üzere kendi halkına kullanılan bu gazların toplu sivil ölümlere yol açtığı görülmektedir. Bir hekim olarak da, bir insan olarak da bundan utanç duyduğumu belirtmeliyim. Bir daha tekerrür etmemesi için gerekli yasal çalışmaları başlattığımı belirtmek isterim.” 19/2/1942

Başvekil
Refik İbrahim Saydam”

Not: Özel kaleminin daktilosu ile yazılı telgraf metni aşağıdadır

 


16-010.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.