Dev sivrisinek sürüsü yüzlerce at ve ineği kanlarını emerek öldürdü

Dev sivrisinek sürüsü yüzlerce at ve ineği kanlarını emerek öldürdü

ABD’de Laura Kasırgası’nın ardından büyük sürüler halinde gezen sivrisineklerin, yüzlerce at, sığır ve geyiğin kanını emerek öldürdüğü belirtildi.

A+A-

ABD’de Laura Kasırgasından etkilenen güneybatı Louisiana'da sivrisinek sürüleri sığır ve at ve geyikleri öldürdü.

Hayvanlar, doğrudan onları kansız bırakan çok sayıda ısırığın yanı sıra böceklerden uzaklaşmak için sürekli hareket etmelerinin yol açtığı bitkinlik yüzünden de ölüyor.

300 ila 400 büyükbaş hayvan öldü

Ville Platte bölgesinde veterinerlik yapan Dr. Craig Fontenot, 27 Ağustos’ta sahile ulaşan dev fırtınanın ardından bataklıkların dışına itilen “hain küçük kan emicilerin” 300 ila 400 büyükbaş hayvanın yanı sıra birkaç atın da canına mal olduğu belirtti.

Dailimail’in haberine göre, Dr. Fontenot, sürülerin o kadar kalabalık olduğunu ve ısırıkları ile çok sayıda at ve sığırı anemik hale getirdiğini ve derilerinin altında kanama yaşadığını söyledi.

The Associated Press’e konuşan Dr. Craig Fontenot, hayvanların kendilerini ısıran böceklerden kaçmak için sürekli hareket etmekten yorulduklarını belirtti.

Ayrıca böcek ilacı kullanılabilen ağıllarda bulunan keçilerin şimdilik kurtulduğu, ama bir geyik yetiştiricisinin 110 hayvanından en az 30’unu kaybettiği kaydedildi.

Fontenot'un 2 Eylül'de çektiği bir fotoğrafta, sivrisineklerle kaplı bir boğanın karnını gösteriyor.

 “İlaçlama çalışmaları sürüyor”

Acadia County’deki yerel Lousiana AgCenter tarım merkezinde çalışan Jeremy Hebert, kan emici sinek sürüleriyle mücadele etmek için geniş çaplı böcek ilaçlamaların sürdüğünü belirtti ve “ilaçlamanın böcek popülasyonlarını ciddi ölçüde düşürdüğünü ve ilaçlamanın durumu geceyle gündüz gibi değiştirdiğini” söyledi.

Öte yandan diğer ilçelerin durumla mücadele etmede zorlandığı aktarıldı.

siv-2.jpg

Kasırgalar sivrisineklerin artışını etkiliyor

Kasırgalar çoğunlukla sivrisinek popülasyonlarında artırma riski taşıyor, çünkü sel suyuna gelen sivrisineklerin bıraktığı yumurtalar çatlamaya başlıyor.

Yetişkin sivrisinekler kasırgaların kuvvetli rüzgarlarında genelde hayatta kalamasa da fırtınanın ardından gelen yumurtadan çıkma dönemi popülasyonda devasa bir artışa yol açabiliyor.

Bu nüfus patlamaları genelde salgınlarla ilintili olmasa da 2005’teki Katrina Kasırgası’nın ardından Louisiana’nın bazı bölgelerinde görülen Batı Nil Virüsü vakalarında artış yaşanmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.