Dersim'in dağ keçileri: Xızır'ın davarını vurmayın

Dersim'in dağ keçileri: Xızır'ın davarını vurmayın

Gazeteci Sevim Kahraman ve Dersimli Özkan Ulucan, dağ keçilerinin Dersimliler için ne anlama geldiğine dair bir belgesel hazırladı. Belgeselde konuşan Dersimliler, dağ keçileri için, "Onlar Xızır'ın davarıdır, vurmayın" diyor

A+A-

 

Hacı Bişkin

Dersimliler için kutsal sayılan dağ keçileri her yıl avcıların hedefi haline geliyor. Bölge halkı her ne kadar avcılığa karşı çıksa da avcılar, gözlerini Dersim’e dikmiş durumda. Hatta bu avcıların çoğu da yurtdışından geliyor!

Gazeteci Sevim Kahraman ve üniversiteyi bitirdikten sonra Dersim’e yerleşen Özkan Ulucan, Dersim’in dağ keçileriyle ilgili yaklaşık 10 dakikalık kısa bir belgesel çekti. Belgeselde konuşan Dersimliler, dağ keçileri için, ‘Xızır’ın davarıdır vurmayın’ diyor.

‘DAĞDAKİ KEÇİ, SUDAKİ BALIK, GÖKTEKİ AY…’

Kahraman ve Ulucan, dağ keçilerinin neden kutsal olduğunu Dersimlilere sorarak bunun yanıtını aradı. Belgeselde konuşan bir Dersimli, “Dağdaki keçi, gökteki ay, sudaki balık bizim için kutsaldır” diyerek keçilerin avcılar tarafından vurulmasına tepki gösteriyor. Dağ keçilerinin kendileri için neden kutsal olduğunu anlatan başka bir Dersimli ise şunları söylüyor: “Bu dağ keçileri hakikatin, Xızır’ın keçileri, Düzgün Baba’nın keçileri, Sarı Sivan’ın keçileri ve Şıh Ahmet dedenin keçileridir.”

KEÇİLER NEDEN KUTSAL?

Belgeseli hazırlayan Kahraman, özellikle son iki yılda dağ keçilerin avcılar tarafından öldürüldüğünün altını çizerek neden böyle bir belgesele imza attıklarını şu cümlelerle anlatıyor: “Bu durum karşısında toplumda her ne kadar da tepki geldiyse de istenilen yeterliliğe ulaşamayınca avcılık durdurulamadı. Dersim’de, kutsal sayılan dağ keçilerinin hızırın ( Xızırın) davarı olduğuna inanırlar.”

Ulucan ise şunları söyledi: “Bizler Dersim’de yaşananlara vakıf olup her ne kadar yetersiz teknik malzemelere sahip olsak bile bunları Youtube kanalımızdan duyurmak için çalışmalarımıza başladık. Dağ keçileri çalışmamızı tarihin belleği olan yaşlılardan dinleyerek, bir yandan çalışmanın içeriğine dokunaklılık kazandırmak, aynı zamanda hayatın yalnızca maddeci olmadığını, gizemsel ve inançsal yanında insanlara rehberlik etmesi gerektiğinin bilinciyle hareket ettik.”

Duvar

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.