Dersim’de tarihi dut bahçesine ikinci kez iş makineleri girdi

Dersim’de tarihi dut bahçesine ikinci kez iş makineleri girdi

.

A+A-

AK Partili Mazgirt Belediyesi, projeyle ilgili mahkeme süreci sürerken tarihi dut bahçelerine ikinci kez iş makineleriyle girdi. Dersim Barosu, çalışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

 

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Yeni Mahalle'de 250 yıllık dut ağaçlarının bulunduğu bölgeye ikinci kez iş makineleri girdi. Dersim Barosu’nun tescil edilmesi için başvurularda bulunduğu dut ağaçları şu an belediyenin paket atık su arıtma tesisi projesi nedeniyle tehlike altında. En son 2 ay önce yine iş makineleri bölgede kazı çalışmaları yapmış ancak mahkeme süreci devam ettiği için proje askıya alınmıştı.

MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

AK Partili Mazgirt Belediyesi, 2 ay önce henüz projesi onaylanmamasına rağmen paket atık su arıtma tesisi yapımı için bölgede kazı çalışmalarına başladı. Ancak mahallelinin tepkileri ve süren davalar nedeniyle çalışmalar durduruldu. Aradan geçen 2 ayın ardından bölgeye dün yine iş makineleri girdi. Proje atık su arıtma tesislerinin çevresel etkileri göz önüne alındığında içme suyuna, yerleşim yerlerine oldukça yakın olan ve tarihi dut ağaçlarının bulunduğu bir mevkide yapılması planlanan tesisin bölge halkının temel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle istinaf mahkemesine taşınmıştı.

İstinafa yapılan başvuruda proje kesinlik kazanmamasına rağmen Mazgirt Belediyesi'nin iş yapmaya başladığı belirtildi. Yerel mahkeme tarafından herhangi bir inceleme yapılmadan, keşif işlemleri dahi gerçekleştirilmeden davanın incelenmesinin reddedilmesi yönünde verilen karara rağmen, su arıtma tesisi projesinin iptali istemiyle yapılan başvuru süreci devam ediyor.

Bölgede yaşayanların aynı zamanda geçim kaynağı olan dut bahçesinde arıtma tesisi yapılmasına halk tepki gösteriyor, Dersim Barosu da bölgenin korunması gerektiğini savunuyor.

BARO BAŞKANI: KONUYU TAKİP EDİYORUZ

Mahalleli çalışmaların durdurulması için Dersim Barosu’ndan hukuki destek talebinde bulunmaya hazırlanıyor. Resmi başvuruların yapılması halinde baro eğer projeyle ilgili ihale yapılmışsa iptali için hukuki tüm yolları kullanacak. Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, bölgede bulunan dut ağaçlarının tescil edilmesi için başvuruda bulunduklarını ve bu başvuru kapsamında aylar önce ağaçların ölçülerinin alındığını söyledi. Çetin, bölgeyle ilgili konuyu yakından takip ettiklerini söyleyerek ihalenin feshedilmesi için de adım atacaklarını ifade etti.

Projenin ihalesinin yapılıp yapılmadığını ve hukuki süreç sonuçlanmamışken iş makinelerinin neden bölgede olduğunu sormak için aradığımız Mazgirt Belediyesi'nden ise yanıt alamadık. 

(DUVAR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.