Dersim'de Sivas Şehitleri Anıtı inşa edildi

Dersim'de Sivas Şehitleri Anıtı inşa edildi

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas katliamında hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in heykeli Dersim'in Nazimiye İlçesindeki Düzgün Baba Cemevi'nin bahçesine dikildi.

A+A-

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, Hasret Gültekin’in heykeli Dersim’deki Düzgün Baba Cemevi’nin bahçesine inşa edildi. 1993 yılında Madımak otelinde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçılardan biri olan Hasret Gültekin’in heykeli ve Sivas Şehitleri Anıtı inşa edildi. Dersimli İş İnsanları iki yıl önce yönetimle konuşaşarak Sanatçı Hasret Gültekin’in heykelini yapmak istediklerini aktaran Sinan Kırmızıçiçek; “Hasret Gültekin şahsında Sivas Şehitler Anıtını yaptırmak istediler çünkü 2 Temmuz hadisesi Alevi camiası için bir millattır. Bir tarihtir” diye konuştu.

‘ALEVİ TOPLUMU 2 TEMMUZDAN SONRA CİDDİ BİR UYANIŞ YAŞADI’

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin Radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan ve düşünür yanarak katledildi. “Sanatçılar şahsında yapılanlar Alevi toplumları açısından değerlendiriyoruz” diyen Sinan Kırmızıçiçek şunları söyledi:

“İnsanların orada diri diri yakılması, gerek devletin gerek diğer yetkili mercilerin bu katliama seyirci kalmaları kabul edilecek bir durum değil bizler açısından. Özellikle Alevi toplumu ve Alevi hareketleri 2 temmuzdan sonra ciddi bir uyanış ve örgütlenme dönemi yaşadı. Sivas katliamından sonra Aleviler Türkiye ve Avrupa’da örgütlü bir güce dönüştü. Düzgün Baba kızılbaş Alevi canları açısından önemli bir mekandır. Çok önemsenen bir yerdir. Dolayısıyla Hasret Gültekin’in ve Sivas Şehitleri Anıtının olması anlamlı ve değerli bir taleptir.”

‘İKİ YIL ÖNCE TALEP OLDU’

Kırmızıçiçek, kendisinden önceki yönetime talep edildiğini söylüyor. Talebin olumlu karşılanması sonrasında harekete geçtiklerini ifade eden Kırmızıçiçek, Sivas Şehitleri Anıtı ve Hasret Gültekin heykelin açılış sürecini şöyle anlatıyor:

“Yaklaşık üç yıllık bir süreci oldu. Sivas Şehitleri Hatıra Ormanı oluşturuldu. İki gün önce heykel dikildi. Önümüzdeki hafta perşembe günü bir açılış olacak. Açılış şöyle olacak: Dersim’deki Ocaklarımız, Pirlerimiz davet edilecek. Deyişlerle orada bir etkinlik yapılacak. Hayır lokmaları dağıtılacak. Pandemiden dolayı kitlesel bir etkinlik yapmayacağız. Çünkü buraya gelen canların hayatlarından sorumluyuz. Ama hem Dersim’deki Belediye Başkanlarımızı, yerel yöneticileri ve Dersim’deki bütün ocaklarımıza çağrıda bulunacağız. Aynı zamanda basını çağıracağız. Orada dediğimiz gibi gülbenklerimizi edeceğiz. Semahlar dönecek. Konuşmalar yapılacak.”

‘BİN YILLARDIR KATLİAMLARDAN GEÇİRİLİYORUZ’

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Kırmızıçiçek şöyle devam etti: “Alevi toplumu olarak bin yıllardır katliamlardan geçiriliyoruz. İnancımız ve inanç yerlerimiz yasal statüye kavuşturulmamış. Bugün cemevlerimize hala yasal statü verilmemiş. Alevi toplumu olarak birlik beraberlik içerisinde hareket etmek, daha sıkı daha güçlü olmamız, omuz omuza mücadele vermemiz gerekiyor. Mevcut sistem alevileri tanımıyor. Böylesi zorlu ve karanlık dönemlerde birbirimize ışık olmamız gerekiyor. Sivas şehitleri bizler için önemli bir değerdir. Bir daha Sivasları, Çorumları, Dersimleri ve Koçgıriler yaşamamak için birlik olmak, mücadele etmek gerekiyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.