Dersim Dernekleri Federasyonu’ndan Murat Yıldız açıklaması

Dersim Dernekleri Federasyonu’ndan Murat Yıldız açıklaması

.

A+A-

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim’de mantar toplamaya giderken SİHA tarafından vurulan Murat Yıldız’a ilişkin bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada,  ”sivillerin ölümüne yol açan askeri operasyonlara derhal son verilmesi ”istendi. 

DEDEF, Murat Yıldızı’n hava saldırısı sonucu infaz edilmesine  ilişkin yaptığı açıklamada,  “Sivillerin öldürülmesi ile ilgili olarak sorumlular hakkında etkin ve yeterli soruşturma yürütülmesini, adli-idari tüm süreçler hakkında dersim halkının bilgilendirilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yıllardır bölgede ve Dersim’de yaşanan askeri operasyonlar ve çatışmalar sonrası yaşanan sivil ölümlerine dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Dersim Ovacık ilçesinin Tilek köyünden Seyit Rıza’nın üçüncü kuşak torunu olan Murat Yıldız adlı genç, Dersim’in Ovacık ilçesi Ağdat- İşıkvuran kırsalında kendi aracıyla mantar toplamaya ve yayla yeri bakmaya  giderken SİHA ve Helikopterlerle yapılan operasyon sırasında bombalanarak hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Murat Yıldız’ın babası ve abisine askerler aracı göstererek bombaladıklarını itiraf etmiş ve ailenin de Malatya Adli Tıp Kurumu’na giderek DNA testi vereceği bilgisi alınmıştır. Aileye bu şekilde bilgi veren askeri yetkililerin aksine valilik tarafından şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Geçmiş yıllarda sivillere yönelik çok sayıda katliamlara tanık olduk. Yaşam hakkını ortadan kaldıran bu operasyonları yürüten, talimat veren tek bir görevli yargılanmadığı için sivillere yönelik saldırılarda bu kadar rahat ve pervasızca davranılmaya devam ediyor. Mesut ilkbahar, Ersin Demir, Ercan Güneş, Nupelda ve Ayaz kardeşler… Dersim’de yakın geçmişte askeri operasyon/çatışmalarda katledilen sivillerin yalnızca bir kısmı. Farklı illerde de her yıl düzenlenen askeri operasyonlarda sivil vatandaşlar öldürüldü. Bunların hiç birinde herhangi bir soruşturma, cezalandırma süreci yürütülmedi.

*Dersim Dernekleri Federasyonu* olarak sivillerin ölümüne yol açan askeri operasyonlara derhal son verilmesini, sivillerin öldürülmesi ile ilgili olarak sorumlular hakkında etkin ve yeterli soruşturma yürütülmesini, adli-idari tüm süreçler hakkında dersim halkının bilgilendirilmesini talep ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.