Dersim Barosu: Murat Yıldız yasaklı bölgeye neden alındı?

Dersim Barosu: Murat Yıldız yasaklı bölgeye neden alındı?

.

A+A-

 

Dersim’in Ovacık ilçesinde hayvanlarına barınak yapmak için yaylaya gittiği belirtilen Murat Yıldız’ın hava saldırısında hayatını kaybetmesi hakkında Dersim Barosu yazılı açıklama yaptı. Bir heyetle birlikte Murat Yıldız’ın ailesini ziyaret ettiklerini ifade eden baro “Operasyon bölgesine başkaları bırakılmamışken Murat Yıldız neden o bölgeye bırakıldı?” diye sordu.

Murat Yıldız olayının tüm yönleriyle aydınlatılmasını talep eden Dersim Barosu, bundn sonra sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu. Baro açıklamasında, Murat Yıldız’ın ailesinin teşhis için Malatya'ya çağrıldığı fakat ceset tanınamayacak durumda olduğu için aile tarafından teşhis edilemediği ve bu nedenle DNA eşleşmesi için kan örneği verildiği aktarıldı.

Olayın aydınlatılması amacıyla yetkililere 6 soru yönelten baronun açıklaması şöyle:

“Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Aşağıtorunoba (Kilmer) köyünde yaşayan ve 7 Mayıs'ta hayvanlarına barınak yapmak için aracıyla evden ayrılan Murat Yıldız'ın köyünü 09.05.2021 tarihinde DEDEF, İHD, Dersim Sanat İnsiyatifi ve Baro olarak ziyaret ettik. Murat Yıldız'ın babası Mazlum ve annesi Sakine ile de bu ziyaret sırasında görüştük. Ailenin acısını paylaştığımızı basın aracılığı ile bir kez daha tekrarlıyoruz. Murat, anne tarafından Seyit Rıza’nın 3. kuşak torunudur...

Çevre sakini köylüler, o bölgede yaşanan olaydan birkaç gün öncesinden başlayan bir operasyon olduğunu ve bölgenin yasaklı bir bölge olduğunu belirtiler. Hiç kimsenin Ağdat ve Ağaçpınar  bölgesine alınmadıklarını söyledi köylüler. Örneğin; hayvanlarıyla yayla evine gitmek isteyen H.D bırakılmamışken; Murat Yıldız, Ağaçpınar'a yayla evini kurmak ve çadırını yerleştirmek için gitmiş ve izin verilmiş. Murat Yıldız'ın, operasyon bölgesine neden bırakıldığına dair herhangi bir bilgi yok!

Ziyaretimiz sırasında çevre köylerin muhtarları ile de görüşmeler gerçekleştirdik. Muhtarlar, 'Hayvanları bile köyün dışına bırakmamıza izin vermediler' diye belirttiler bu görüşmeler esnasında. Mantara ve ışkına hiç kimsenin gitmemesi uyarısının yapıldığını da aktardılar. Torunoba yolu ve Çay üstü yolu askerler ve askeri araç olan kirpilerle tutulmuş; araçların, insanların ve hayvanların herhangi bir yere gitmesine izin verilmemiştir. Murat Yıldız yayla olarak Ağaçpınar'a gittikten sonra kendisini gören olmamış, en son görüldüğü zaman 7 Mayıs saat 10:00-11:00 aralığıdır.

‘Aracın üzerinde yüzlerce mermi izi var’

Görüştüğümüz insanlar Jandarma karakolu ile ve olay yerine yakın köylülerle yaptıkları görüşmeleri aktardılar; 4 kişinin aracın içinde olduğu ve olay yerinde Helikopter, İha ve siha’ların olduğu, aracın önüne ve arkasına askerlerin indirildiği, aracın bulunduğu bölgede iki adet patlama olduğu' yönünde bilgiler verildi. Aracı görenler ise aracın yanmış ve kül olduğunu, her yerinin taranma sonrasında delik deşik olduğu ve yüzlerce mermi izi bulunduğu yönünde bilgiler ilettiler.

‘Aile cesedi teşhis edemedi’

Ovacık savcılığı DNA için anne ve babadan kan istemiş, aile Malatya'ya gidip çocuğunu teşhis edemediği için tekrar Dersim'e dönüp Savcılık üzerinden işlemleri yürütmektedir. Ancak araç içinde çıkan malzemeler kürek, kafes, tel ve araç Murat'a ait olduğundan Murat'ın ölümüne %99 olarak bakılıyor. Ancak daha DNA eşleşmesi kesinleşmemiş durumda. Ailenin isteği 'çocuğun öldü' diyenlerin, bir an önce çocuğunu kendilerine vermesi! Ayrıca olayın bütün yönüyle araştırılıp sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor aile.

Daha önce de bu memlekette sivil ölümlerine defalarca tanık olduk. Her birinde de ayrı ayrı sorular vardı. Bu olayda da sorulması gereken birçok soru var; 

Birincisi ve en önemlisi, operasyon bölgesine başkaları bırakılmamışken Murat Yıldız neden o bölgeye bırakıldı?

İkincisi, SİHA ve İHA görüntüleri mutlaka vardır. Bu görüntüler neden paylaşılmıyor?

Üçüncüsü, operasyon bölgesine halen neden kimse alınmıyor?

Dördüncüsü, bu olaya ilişkin neden açıklayıcı bir bilgi yok?

Beşincisi, yakın köylüler 'iki adet patlama oldu sonuncusu çok sesliydi ve alev topuydu' dediler. Bu patlamalar nasıl gerçekleşti?

Altıncısı, insanların cesetleri nasıl tanınmaz hale geldi?

Murat Yıldız olayının tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumlularının yargı önüne çıkarılması için Dersim Barosu olarak  takipçi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyor, ailemizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.“

Valilik: Kendilerini patlattılar, kayıtlar var

Dersim Valiliği de olayla ilgili açıklama yaptı.

İddiaları reddeden ve araçta bulunan 3 kişinin kendileriyle birlikte aracı infilak ettirdiği belirtilen valiliğin açıklaması, şu şekilde:

“Bir kısım sosyal medya hesaplarında Ovacık ilçemiz kırsalında 7 Mayıs 2021 tarihinde PKK terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda 'Hava bombardımanı ile 1 sivil şahsın öldürüldüğü' şeklinde asılsız çarpıtma haberler yer almaktadır. Belirtilen tarihte güvenlik güçlerimizce Ovacık ilçemizin kırsalında faaliyet gösteren PKK terör örgütü mensuplarının eylem yapmak amacıyla yer değiştireceklerinin değerlendirilmesi üzerine terör örgütü üyelerinin tahmini olarak gidebilecekleri güzergahlarda tedbir alınmış, adli makamların bilgisi dahilinde şüpheli araçlar ve şahıslar kontrol edilmeye başlanmıştır. Oluşturulan kontrol alanlarının birine yaklaşan bir aracın içerisinden güvenlik görevlilerimize ateş açılmış, güvenlik görevlilerimizce ateşe karşılık verilmesi üzerine araç yoldan ayrılarak yol kenarında bulunan dere yatağına doğru yönelmiş ve orada durmuştur. Bu sırada aracın içerisinde bulunan ve yakalanacaklarını anlayan teröristlerden bir ya da birkaçı beraberlerindeki patlayıcıları infilak ettirmişlerdir.

Olay sonrası alınan güvenlik tedbirleri neticesinde aracın içerisinden çıkarılan cesetler kimlik tespiti için Malatya Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Yaşanan olay sonrası araç içerisinden 2 adet M-16 piyade tüfeği, 1 adet Kaleşnikof piyade tüfeği ve bu silahlara ait mermi, 4 adet telsiz, çok miktarda hasar görmüş dolar ve euro cinsinde yabancı para, örgütsel doküman ve görevlilerimize açılan ateş sonrası teröristlerin silahlarından dökülen boş kovanlar ele geçirilmiştir. Olay yukarıda anlatıldığı üzere gerçekleşmiş olup, hiçbir surette araca havadan yahut karadan bombalı müdahale edilmemiştir. Konuya ilişkin görüntü kayıtları olayın en başından beri mevcut olup asılsız ve kamuoyunu yanıltmak amaçlı haberlere itibar edilmemesi hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.