Dera'da ateşkes

Dera'da ateşkes

Suriye’nin güneybatısında Suriye ordusu ve destekçisi gruplar ile muhalifler arasında ateşkes sağlandı.

A+A-

Suriyeli muhalifler Suriye’nin güneyinde Rusya’nın arabuluculuğu ile yapılan anlaşmanın sonuçlarını duyurdu.

Muhalifler, Suriye ordusunun ve rejimi destekleyen güçlerinin Dera kasabasının doğusundan çekileceğini ve ordunun çekildiği alanlara Rus ordusu tarafından yönetilecek yerel güçlerin yerleştirileceğini açıkladı.

Konuyla ilgili Suriye'nin güneyindeki muhaliflere ait Ortak Harekat Karargahı Bilgi Merkezi Başkanı Ebu Şima da açıklama yaptı. Şima Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Suriye'nin güneyinde kalmak istemeyen militanların İdlib'e tahliyesi ve ağır silahların kademeli olarak teslim edilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Teslimat, bugün görüşmelerin sona ermesini müteakip başlayacak. Mutabakata göre ateşkes hemen başlayacak" dedi.

'MİLİTANLAR SEÇİM YAPMA HAKKINA SAHİP OLACAK'

Şima'nın sözlerine göre militanlar, Dera'da kalma ve hukuki statülerini düzeltme ya da ülkenin kuzeyindeki İdlib'e gitme arasında seçim yapma imkanına sahip olacak.

Bu arada Şima, mutabakatta Suriyeli askerlerin sadece Rus askeri polisinin bulunduğu köyden çıkmasını öngören bir madde bulunduğunu kaydetti.

'NASIB SINIR KAPISINI SURİYE ORDUSU KONTROL EDECEK'

Şima, Suriye askerlerinin Ürdün sınırındaki Nasıb sınır kapısında kontrolü ele geçireceğini ancak Ürdün'ün talebi üzerine bölgenin Rusya tarafından gözetleneceğini de aktardı.

Muhalif temsilci, mutabakatın şu anda sadece Dera'yı kapsadığını, nihai onayın ardından bunun Kuneytra için de önerileceğini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.