Demirtaş Sakharov Ödülü’ne aday

Demirtaş Sakharov Ödülü’ne aday

Kıbrıslı Rum parlamenter Costas Mavrides ise, HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Sakharov Ödülü’ne aday olarak gösterilmesini önerdi.

A+A-

Kıbrıslı Rum parlamenter Costas Mavrides ise, HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Sakharov Ödülü’ne aday olarak gösterilmesini önerdi.

 

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atama kararları hakkında Salı günü Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına katılan Kıbrıslı Rum parlamenter Costas Mavrides, Selahattin Demirtaş'ın Sakharov Ödülü'ne aday olarak gösterilmesini önerdi. Sol Grup Başkan Yardımcısı, Danimarkalı parlamenter Nikolaj Villumsen, Demirtaş'ın "Sakharov Ödülü'ne layık olduğunu" ve öneriye destek vereceklerini belirtti.

 

Öneriyi ilginç bulduklarını söyleyen François Alfonsi konuyu 9 Ekim'deki Kürt Dostluk Grubu toplantısında tartışacaklarını bildirdi.

 

Kati Piri ise Sakharov Ödülü'nün Aralık ayında sahibine verildiğini, Demirtaş'ı Aralık ayında AP'de görmeyi umduğunu, ancak "o kadar beklenmeksizin serbest kalmasını temenni ettiğini" söyledi.

 

Eski bir Sovyet bilim adamı ve rejim karşıtı olan Andrei Sakharov'un adını taşıyan ödül, her yıl AP tarafından insan hakları ve temel özgürlükler alanlarında mücadele veren kişi veya kuruluşlara veriliyor. İlk olarak 1988'de Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'ya verilen ödüle 1995 yılında da Leyla Zana layık görülmüştü.

 

AP, 19 Eylül Perşembe günü Strasbourg'da "Türkiye'deki durum ve kayyum atamaları" konulu bir genel kurul oturumu düzenleyecek. Oturum sonunda konuyla ilgili bir karar tasarısı da oylanacak.

 

 BASNEWS

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.