Demirtaş; ‘Hukuk bu ülkede bana ayrı, Devlet Bahçeli’ye ayrı işliyor’

Demirtaş; ‘Hukuk bu ülkede bana ayrı, Devlet Bahçeli’ye ayrı işliyor’

Ben PKK’nin ne yöneticisiyim, ne üyesiyim, ne sözcüsüyüm, ne de sempatizanıyım. Ben HDP Eş Genel Başkanıyım.

A+A-

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Hukuk bu ülkede bana ayrı, (MHP Genel Başkanı) Devlet Bahçeli’ye ayrı işlemektedir” dedi.

Demirtaş, Diyarbakır başsavcılığına gönderdiği savunmada, “Bahçeli’nin cumhurbaşkanına yönelik ‘hırsız’ ve benzeri sözler sarf ettiği sadece 2015 yılında 15 ayrı konuşma mevcuttur ve bu konuşmalarla ilgili fezleke düzenlenmemiştir” ifadesini kullandı.

Demirtaş’a, HDP Diyarbakır il binasında 9 Eylül 2015 tarihinde Türkiye’de yeniden çatışmalı döneme girilmesine ilişkin konuşmasından dolayı soruşturma açılmıştı.

HDP liderine, “Akan kanla ilgili HDP’nin zerre-i miskal siyasi sorumluluğu yoktur. Siyasi kararı alan cumhurbaşkanı ve başbakan ikilisidir” yönündeki sözleri soruldu.

Demirtaş şu yanıtı verdi: “Okumuş olduğunuz metinde tek bir hakaret cümlesi göremedim; bir siyasi partinin eş genel başkanı olarak başka bir siyasi partiye yönelik verilmiş eleştiri ve mesajlardan ibarettir. Ayrıca topluma verilmiş olan barış mesajlarından ibaret olan konuşmadan bir parçadır.”

‘PKK’nin ne yöneticisiyim, ne üyesiyim, ne de sempatizanıyım’

Çözüm sürecinin bittiğini söyleyerek şiddet ortamının oluşmasına neden olan siyasetçilerin tespit edilmesini talep eden Demirtaş, PKK’yla ilişkilendirilmesine de karşı çıktı: “İşin ilginç tarafı, çözüm sürecini bitiren açıklamaları hükümet yetkilileri yaptığı halde, ben PKK’nin yapmış olduğu saldırılardan sorumlu tutuluyorum. Ben PKK’nin ne yöneticisiyim, ne üyesiyim, ne sözcüsüyüm, ne de sempatizanıyım. Ben HDP Eş Genel Başkanıyım, bütün şiddet ve savaş araçlarını eleştiriyorum ve politikalarına karşı çıkıyorum.”

‘Hukuk bu ülkede bana ayrı, Devlet Bahçeli’ye ayrı işliyor’

HDP lideri, soruşturmaların ‘siyasi kimliği’ nedeniyle açıldığını belirttikten sonra MHP liderinin cumhurbaşkanına yönelik sözlerini hatırlatarak şöyle devam etti: “Oysa ki, Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanına yönelik ‘hırsız’ ve benzeri sözler sarf ettiği sadece 2015 yılında 15 ayrı konuşma mevcuttur ve bu konuşmalarla ilgili fezleke düzenlenmemiştir. Hukuk bu ülkede bana ayrı, Devlet Bahçeli’ye ayrı işlemektedir. Adalet arayışının ve hukuka olan inancın zayıfladığı toplumlarda kaos, korku ve panik hali toplumun genel ruh haline dönüşür. Anketlere göre şu anda yargıya olan güven yüzde 2.9’dur. Ben aynı zamanda bir hukukçuyum ve bu durum yargının hak etmediği bir durumdur. Şu anda ifademi size yaklaşık 1700 km öteden, yüksek güvenlikli cezaevinden veriyorum. Bu, yargının herkes için eşit olmadığının göstergesidir.” 

‘Cumhurbaşkanı da hakaret etti’

Cumhurbaşkanının da kendisi için hakaret içerici beyanlarda bulunduğunu belirten Demirtaş savunmasını şöyle tamamladı: “Bana yönelik sarf edilen sözlerden dolayı suç duyurusunda bulunmuş olsam bile, yasal mevzuat gereği cumhurbaşkanları vatana ihanet dışında herhangi bir suçtan yargılanmamaktadır. Dolayısıyla kendisinin bulunduğu konum ile bizim bulunduğumuz konum arasında hukuki koruma yönünden çok büyük farklılıklar vardır. Dolayısıyla eleştirilerimizin bu çerçevede değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.