Davutoğlu: Kürt sorunu vatandaşlarımız ‘Sorun yok’ dediği gün biter

Davutoğlu: Kürt sorunu vatandaşlarımız ‘Sorun yok’ dediği gün biter

.

A+A-

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,Kürt sorununun altılı Masa’nın fay hattı olmadığını, Kürt ve Alevi sorununun, vatandaşların “sorun yok” dediği gün biteceğini söyledi. Davutoğlu, başörtüsü konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının da önemli olduğunu belirtti.

Davutoğlu bugün (6 Ekim) Ankara’da gazetecilerin Ankara temsilcileri ile görüştü. Türkiye’nin üç fay hattı olduğunu, bunların etnik kimlik sorunu, özellikle Kürt sorunu, mezhebi kimlik ve Alevilerin sorunlar ile muhafazakar kesime ilişkin sorunlar olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Gelecek nesillere fay hattı bırakmayacağız ve başka acılarla anılmasına yol açmayacağız. Fay hatlarını esnetmeye, ortadan kaldırmaya yönelik kim adım atarsa atsın, destek vereceğiz” diye konuştu.

“Kılıçdaroğlu’nun açıklaması tarihi bir açıklama” 

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusundaki açıklamasını “çok önemli” ve “tarihi bir açıklama” olarak gördüğünü belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

“Altılı Masa’nın en önemli etkisi, iktidara gelmekten de öte, tansiyonu düşürme iradesi sergilemektir. Kadını korumalıyız ve kadın özgürlükleri konusunda taviz vermemeliyiz. Kadının korunamadığı yerde, aile de, çocuk da korunamaz. Başörtüsü yasağı insan haklarına aykırıdır ve temelsizdir. Özgürlüklerin hiç biri diğerinden öncelikli değildir.”

“Bir haftada çözülecek bir mesele, çözüp geride bırakmalıyız. Yaymamak gereklidir, şimdi vaktidir. Başka içeriklerin olması pazarlık hissi uyandırır, pazarlık konusu olmadan birer birer çözülmelidir. Aileyi korumak için ayrı bir düzenleme yapılmalı. “

 

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusunda yasa teklifi açıklamasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir adım ileriye götürerek anayasa değişikliği önerdiğini vurgulayan Davutoğlu,”Kılıçdaroğlu da destek beyan etti. Bu takdir edilecek bir davranıştır. Cumhurbaşkanı’ndan çok daha kapsamlı ve kuşatıcı bir konuşma bekliyordum. Son derece sert, temel insan hak ve özgürlükleri konusunda vizyon içeren bir konuşma değildi” değerlendirmesinde bulundu. . 

Alevilerin sorunları

Erdoğan’ın Alevilerin sorunlarını gündeme getirmesi “ileri bir adım” olarak niteleyen Davutoğlu, bu konuda başbakanlığı döneminde Alevilerle toplantılar yaptığını, düzenleme hazırladıklarını, Erdoğan istemeyince açıklayamadıklarını anlattı ve “Cumhurbaşkanınca reddedilecek bir teklifi veremedik. Yarın imkanımız olduğunda bunu çözeceğiz” dedi. Davutoğlu, “Dersim olayları cumhuriyet tarihimizin en hüzün verici, kınanması gereken bir olayıdır. Sonraki dönemde de bir çok acının kaynağıdır” diye konuştu.

Kürt meselesi çözüldü mü?

Davutoğlu, “Kürt sorunu Altılı Masa için fay hattı mıdır” sorusuna ise “Kürt meselesi Altılı Masa’nın fay hattı değil. Sorun, Kürt vatandaşlarımız ‘sorun yok’ dediği gün biter, Aleviler için de öyle. Kürtçe konserler iptal edilirken, belediyelere kayyumlar atanırken Kürt sorunu bitmiştir denemez” yanıtını verdi. 

Altılı Masa güçlenerek yoluna devam edecek

Davutoğlu, Altılı Masa’nın toplantıları ve bundan sonra yapılacak çalışmalara ilişkin sorular üzerine de şu değerlendirmede bulundu:

“Artık geçiş sürecini nasıl yöneteceğiz, ona çalışıyoruz. Farklı modeller ve takvimler var, bunlar son toplantıda sunuldu. Bunların üzerinde çalışılıp, tek metin haline getirilecek. Farklı rüya görmesin kimse, bu yapı güçlenerek yoluna devam edecek.

Hepimizin tek aday belirlenmesi konusunda mutabakatımız var. Masa sadece seçimle alakalı değil. Her şartta biz bir aradayız, demokratik bir hukuk devleti oluşturmak hedefimiz. 

Ortak cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimlerinde en fazla sandalyeyi çıkarmak için çalışıyoruz. Seçim yasası Altılı Masa nedeniyle çıkarıldı, biz de en fazla milletvekilini Altılı Masa meclise sokar, ona çalışıyoruz.”

Soylu’nun istifası

Mersin’de polis merkezine saldırı ve sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun CHP’yi hedef alan açıklamaları ve Soylu’nun performansının ve istifasının sorulması üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

“Soylu’nun istifası için cumhurbaşkanı bir şey diyemez. Soylu hakkında Sedat Peker’in açıklamalarından sonra Erdoğan açıklama yapmadı ancak Bahçeli açıklama yaptıktan sonra konuştu. Mersin’e iki terörist motorlu paraşütle gelmiş, bir içişleri bakanı bunu söylemeye utanır. Saçma bir şeyse İçişleri Bakanı niye açıklıyor, doğruysa sen bostan korkuluğu musun?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.