Davutoğlu: Dolmabahçe toplantısında oturma planı Erdoğan’ın

Davutoğlu: Dolmabahçe toplantısında oturma planı Erdoğan’ın

Davutoğlu kanadı, Dolmabahçe’deki toplantıyı doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan’ın oturma planını bile kendisinin çizdiğini belirtti

A+A-

Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki gerilim arttıkça yeni iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Davutoğlu kanadı, Dolmabahçe’deki toplantıyı doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan’ın oturma planını bile kendisinin çizdiğini belirtti

 

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “eski defterler” ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “hafıza kayıtları” çıkışıyla ilk kez taraflar arasında görünür olan gerilimle birlikte yeni iddialar da ortaya çıkmaya başladı. Davutoğlu’na yakın isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum” diyerek sonradan tepki gösterdiği “Dolmabahçe Mutabakatı”nın açıklandığı toplantıda, “kimin nerede oturacağını bile bizzat kendisinin bir A4 kâğıda çizdiğini” ileri sürdü. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak, “Dolmabahçe’de açıklama şekli bile hangi koltuklarda kimin oturacağı bilgisi Cumhurbaşkanı’na verildi” demişti.

 

Yeni parti hazırlığı içinde olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” sözleriyle başlayan tartışma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’na mesaj olarak yorumlanan “Hafıza kayıtlarımızın içerisinde olanları da vakti geldiğinde paylaşacağız. Bu hafıza kaydının içerisinde çok şeyler var” çıkışıyla yeni bir boyut kazandı. Davutoğlu’na yakın isimler, Erdoğan’ın “hafızadaki kayıtlar” çıkışını “Havuçla kandıramadığını sopayla korkutmak istiyor” diye yorumladı. Erdoğan’ın bir elinde havuç, diğer elinde de sopa olduğunu belirten bu siyasetçiler, yerelde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu ile birlikte hareket edebilecek isimlerin geçişini engellemek için, belediyelerin şirketlerinde yönetim kurulu üyelikleri verildiğini ileri sürüyor.
“Davutoğlu ile ilgili hafıza kayıtlarında bir şey olsa şimdiye kadar çoktan trollere servis edilmiş ve Davut-oğlu hedef tahtasına konmuş olurdu. Davutoğlu’nun her şeyi açık ve şeffaf, bu nedenle zaten ters düştü. Şeffalık ve siyasi etik yasasının çıkarılmasını, yolsuzluğun ve hırsızlığın önlenmesini istedi” diyen Davutoğlu’na yakın siyasetçiler, “Açıklanacaksa herkesin elinde bir şeyler vardır” diyerek Dolmabahçe Mutabakatı’yla ilgili tartışmaları anımsattı. Aynı siyasetçiler, “Dolmabahçe’de kimin nerede oturacağını bizzat beyaz bir A4 kâğıdına Cumhurbaşkanı Erdoğan çizdi” iddiasını gündeme getirdi.

 

DOLMABAHÇE'DE NE OLMUŞTU?

Çözüm süreci sırasında, 7 Haziran seçimlerinden yaklaşık 3 ay önce, 28 Şubat 2015 tarihinde, AKP ve HDP’lilerin katılımıyla 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ açıklandı. Toplantıya o dönem AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP’den Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken katılırken, kamuoyuna da toplantının yapıldığı salondan bir fotoğraf verildi. Mutabakatın açıklanmasını izleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Tabii silahların bırakılması çağrısı bizler için çok çok önemli bir beklenti idi. Bu demokratik açılım süreci ile başlayan bir çağrıdır. Milli birlik ve kardeşlik projesi ile başlayan, şimdi de çözüm süreci ile devam eden ve bunu artık noktalayalım diye hasretle beklediğimiz bir çağrıdır” açıklamasını yaptı. Erdoğan, daha sonrasında ise “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum” görüşünü dile getirdi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak “Dolmabahçe’de açıklama şekli bile, hangi koltuklarda kimin oturacağı bilgisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Şimdi çıkmış alay eder gibi ‘Şunu kabul etmem, bunu kabul etmem. Efendim bunu doğru bulmuyorum’ demesi bizden önce kendi arkadaşlarına sırt çevirmesidir” demişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.