Davutoğlu: Anadil hakkı tartışma konusu yapılamaz

Davutoğlu: Anadil hakkı tartışma konusu yapılamaz

.

A+A-

Şırnak programı çerçevesinde STK ve kanaat önderleri ile bir araya gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, anadilin önemini vurgulayarak, "Anadilde konuşma, eğitim yapma insanlara verilen bir lütuf değil, Allah tarafından verilen bir haktır ve bu hak tartışma konusu yapılamaz" dedi.

Davutoğlu temasları kapsamında Şırnak sivil toplum örgütleri kanaat önderlerine hitabında, "Ortadoğu otoriter düzenlerine benzer şekilde, ülkeyi yönetenlerin resimlerinin, isimleri her yere yazılıyor, gerçekten hicap duydum bugün Şırnak'ta, daha önce Diyarbakır'da, Samsun'da, birçok yerde gördüm" şeklinde konuştu.

"Tek tipçiliğe karşı çoğulcu, tek adama karşı ortak akılla davranan bir kültür, ötekileştirmeye, dışlamaya karşı kapsayıcı bir demokrasi anlayışı, yolsuzluklara karşı siyasi ahlak, dünyaya kapalılığa karşı özgürlükçü, demokrat yeni bir Türkiye" idealinden bahseden Davutoğlu, gelecek seçimlerde oyların sadece partilere verilmeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Özellikle bunu Doğuda ve Güneydoğu’da zikrediyorum, çünkü Türkiye'de otoriterleşmeyi tahrik edenler, kökleştirmek isteyenler önce Doğu’da, Güneydoğu’da gerginliği tırmandırmayı tercih ettiler geçmişte de, şimdi de."

"Sizler bu ülkenin sahibi değilsiniz”

"Türkiye'de, Ankara'da öyle çevreler var ki, sanki devletin sahibi onlar, bu ülkenin geleceğinin ne olacağını tayin etme hakkına sahip onlarmış gibi hepimize parmak sallıyorlar. Parmak sallayarak vatandaşlardan üstün bir yerde olduğunu iddia etmeye çalışıyorlar.

Sayın Erdoğan'a ve Sayın Bahçeli'ye buradan sesleniyorum, sizler bu ülkenin sahibi değilsiniz, sizler 84 milyonun kaderine tek başına hükmetme hakkına da sahip değilsiniz. Sizin bu ülkedeki hakkınız 84 milyonda birdir. Her şeyi tekleştirmeye çalışanlara karşı, biz herkesi birleşmeye çağırıyoruz. Birinci ilke, eşit vatandaşlık bilinciyle buluşmamız.

'Milli beka', 'Beka tehdidi' dedikleri hususta da şunu zikredelim; evet, zor coğrafyalarda askeri gücün olması lazım, ama bekamızı koruyacak olan sadece askeri güç değildir, ortak aidiyet bilincidir, hepimizin bu ülkeye kendimizi ait hissetmemizdir.”

Bu ülkede barış olacaksa Kürtlerin haklarını Türkler, Alevilerin haklarını Sünniler korumaya ve savunmaya başladıkları zaman olacak.”

“Anadil hakkı tartışma konusu yapılamaz”

Konuşmasında anadilin önemine vurgu yapan Davutoğlu, "İlk defa bir partinin programına - Gelecek Partisi- anadilde eğitim başlığını koyduğunu ve bu hakkın tartışma konusu yapılamayacağını ve bunun bir lütuf değil Allah tarafından verilmiş bir hak olduğunu ifade ederek sözlerine son verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.