Davayı kazanan Mirza Vedat Çifti'ye ikinci hukuksuzluk

Davayı kazanan Mirza Vedat Çifti'ye ikinci hukuksuzluk

.

A+A-

Diyarbakır’da OHAL’in ilan edilmesinden sonra tutuklanan ve yönetim kurulu kararıyla görevden alınan Sur Ziraat Odası eski Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, mahkeme kararıyla görevine iade edildi.

Ziraat Odaları Birliği, mahkeme kararına rağmen, Çiftçi’yi göreve başlatmadı.

Türkiye’de darbe girişiminden sonra, çıkarılan KHK’larla binlerce kişi tutuklandı. Dönemin Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mirza Vedat Çifti de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) kararı ile görevden alındı. 5 yıl önce “örgüt üyeliği” suçlamasıyla gözaltına alınan Çiftçi Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla tutuklandı. Çiftçi bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Hukuksuz şekilde başkanlığı düşürüldü

Mirza Vedat Çiftçi, cezaevinden Sur Ziraat Odası Başkanlığı görevi devam ediyordu. Ancak toplanan Yönetim Kurulu, Çiftçinin başkanlığını “üst üste 3 toplantıya katılmadığı” gerekçesiyle düşürdü. Çiftçinin iddiasına göre, görevden alındığı toplantıda salt çoğunluk sağlanmadı, Çiftçi “eşit çoğunluk” kararıyla görevden alındı. Eşitliği bozmak için ise, o dönem Başkan Yardımcısı olan Mehmet Demir, iddiaya göre başkan seçilebilmek için mükerrer oy kullandı ve başkan seçildi.

Hukuki mücadele başlattı

Tahliye edildikten sonra, görevinin sonlandırıldığını öğrenen Mirza Vedat Çiftçi hukuk mücadelesi başlattı. Çiftçi, Sur Ziraat Odası’nın tutukluyken başkanlığını düşürmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek kararının iptali için Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, mahkeme Çiftçi’yi haksız bularak, davanın reddine karar verdi. Çiftçi, davanın peşini bırakmadı, temyiz için bir üst mahkemeye başvurdu. Davayı görüşen mahkeme Çiftçiyi haklı bularak, görevine iade edilmesine karar verdi. Mahkeme, Sur Ziraat Odası’nın Çiftçinin başkanlığını düşürmesine gerekçe gösterdiği “üst üste 3 toplantıya katılmadı” maddesine atıfta bulunarak, tutukluluk halini toplantılara katılmaması için geçerli mazeret saydı.

Ziraat Odaları Birliği göreve başlatmıyor

Konuyla ilgili Tigris Haber’e konuşan Sur Ziraat Odası eski Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, haksız bir şekilde görevden alındığına dikkat çekti. Başkanlığının düşürüldüğü toplantıda “salt çoğunluk” sağlanmadığına işaret eden Çiftçi, “Toplantıda eşitlik sağlanıyor. Bu eşitliği bozmak için, o dönem başkan yardımcısı olan Mehmet Demir iki oy kullanarak, başkan seçiliyor” dedi. Seçimin de hukuksuz bir şekilde yapıldığını hatırlatan Çiftçi, şunları söyledi: “Hukuksuz bir şekilde de seçim yaptılar. Başkanlığımı ve yönetim kurulu üyeliğimi düşürdüler. Mahkeme beni haklı buldu. Mahkemenin verdiği kararı genel merkeze ve koordinasyon kuruluna ilettik. Ancak gereği yerine getirilmedi. Mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum.”

Çiftçi, başkanlığını hukuksuz bir şekilde düşürerek, “evrakta sahtecilik” yaptığını iddia ettiği kişiler hakkında da dava açacağını söyledi.

Kaynak: Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.