‘Dansın Kürt Prensesi Leila Bederkhan’ Avesta’dan çıktı

‘Dansın Kürt Prensesi Leila Bederkhan’ Avesta’dan çıktı

.

A+A-

“Dansın Kürt Prensesi Leila Bederkhan” isimli kitap, Leylâ Safiye imzasıyla Avesta Yayınları tarafından yayımlandı.

Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olan Bedirxan ailesinden gelen ve bilinen ilk Kürt kadın modern dans sanatçısı olan Leyla Bedirxan’ın hayat hikayesini anlatıyor.

Kitap, zor zamanlarda bir kadın ve sanatçı olarak kendini var etmeye çalışan "sürgün" bir prensesin, Leyla Bedirxan’ın çarpıcı hikayesinin, hayatı ve dans serüveninin yanında okuru adeta 20. yüzyılda bir geziye çıkarıyor. Arka planında sanatın, savaşın, sürgün ve dansın yer aldığı kimi zaman keyifli, bazen de hüzünlü bir gezi...

Yazar Leylâ Safiye çok uzun yıllar büyük bir sabırla yirminci yüzyıl basınını taradı, arşivlere girdi, fotoğrafların peşine düştü. Çalışmaları ilk meyvesini 2004'te verdi ve ilk kitabı "Leyla Bir Kürt Prensesinin Öyküsü" yayımlandı. Kitap aslında birbiriyle bağlantılı üç kadının, ‘Leylalar’ın hikayesinden oluşuyordu.

Leylâ Safiye çalışmalarını daha da ilerletti ve İngilizce olarak kaleme aldığı "Searching for Leïla the Kurdish Princess of Dance" yayımlandı. O zamana kadar Leyla Bedirxan'a ilişkin bilgiler birkaç gazete kupüründen ibaretti, bu çalışmalarla Leyla Bedirxan daha çok görünür olmaya başladı.

Leylâ Safiye şimdi de üçüncü kitabı, tam teşekküllü bir Leyla Bedirxan biyografisiyle karşımızda: "Dansın Kürt Prensesi Leila Bederkhan".

av.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.