Danimarka polisi: Silahlı saldırı terör bağlantılı değil

Danimarka polisi: Silahlı saldırı terör bağlantılı değil

.

A+A-

Danimarka polisi pazar günü başkent Kopenhag'daki bir alışveriş merkesinde üç kişinin ölümü ve dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırıda saldırganın tek başına hareket ettiğini ve kurbanlarını rasgele seçtiğini açıkladı. Polis, olayı terör saldırısı olarak değerlendirmediklerini belirtti.

Kopenhag Emniyet Müdürü Soren Thomassen Fields alışveriş merkezindeki saldırıya ilişkin ayrıntılı bilgi paylaştı. Ölenlerden ikisinin biri kız diğeri erkek 17 yaşında iki Danimarkalı genç, üçüncü kişinin ise 47 yaşında bir Rus erkek olduğu bildirildi.  

Açılan ateş sonucu yaralanan dört kişiden ikisinin Danimarka, ikisinin İsveç vatandaşı olduğu, yaralarıyla ilgili tedavi gördüğü, durumlarının kritik ama stabil olduğu açıklandı. Ayrıca saldırıdan kaçmaya çalıştığı sırada birkaç kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

Thomassen 22 yaşında etnik köken olarak Danimarkalı saldırganın yardım aldığına dair bir işaret bulunmadığını kaydetti, ancak motivasyonunun ne olduğunun henüz netlik kazanmadığını söyledi. 

Ellerinde saldırının terör eylemi olduğunu düşündürecek bir kanıt olmadığını ifade eden Thomassen "Soruşturmamızda, değerlendirdiğimiz belgelerde, ya da bulduğumuz şeylerde, ve görgü tanıklarının ifadelerinde bunun bir terör eylemi olduğunu kanıtlayacak bir şey elde etmedik" diye açıkladı.

Emniyet müdürü saldırganın akıl ve ruh sağlığıyla ilgili hizmet veren kurumlar tarafından bilindiğini belirtti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Emniyet yetkilileri dün yaptıkları açıklamada olayın terör saldırısı olma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını belirtmişti.

Saldırganın bugün birinci derece cinayet suçuyla hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.Görgü tanıkları: Bu tam bir terör

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen olayı "zalim bir saldırı" olarak tanımladı ve "Akılalmaz. Yürek parçalıyıcı. Manasız. Güzel ve genel olarak güvenli başkentimiz bir anda değiştirildi" dedi. Kopenhag 2021 Dünya En Güvenli Şehirler Listesi'nde birinci sırada yeralmıştı.

Danimarka'daki TV2 televizyon kanalında yayımlanan ve sosyal medyada da sıklıkla paylaşılan bir fotoğrafta saldırgan olduğu sanılan kişinin diz boyunda bir şort, kolsuz tşört ve yelek giydiği, sağ elinde tüfeğe benzer bir alet taşıdığı görüldü. 

Kanala konuşan görgü tanıklarından Mahdi Al-Wazni "Öfke ve hiddet dolu görünüyordu. Ben onun videosunu çekerken benimle konuştu ve elindeki tüfeğin gerçek olmadığı söyledi. Yaptığından gurur duyan bir hali vardı" diye konuştu.

Olay yerinden aktarılan görüntülerde insanların panik halinde alışveriş merkezinden kaçtığı, ağır silahlı polis ekiplerinin bölgede devriye gezdiği ve binanın hemen dışında itfaiye araçlarının park halinde olduğu ekranlara yansıdı.

Kızını alışveriş merkezinin yakınındaki gösteri merkezinde bir konser izlemek üzere bölgeye götüren 53 yaşındaki görgü tanığı Christian Stoltz "Bu tam bir terör. Korkunç" dedi ve "Bir insanın başka bir insana bunu nasıl yapabileceğini düşüebilirsiniz, ama bunun ötesinde... bu, mümkün olan herşeyin ötesinde" sözleriyle hislerini ifade etti. Konser saldırının ardından iptal edildi.

Silahlı saldırıların sık yaşanmadığı Danmarka'da yaşanan en korkunç silahlı eylem Şubat 2015'te başkentte yaşanmış, iki kişinin öldüğü, beş polis memurunun yaralandığı olayda 22 yaşındaki saldırgan kaçmaya çalışırken polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olayın büyük ihtimalle aşırı İslamcı bir motivasyon taşıdığı belirtilmişti.

Geçen hafta bir başka İskandinav ülkesi Norveç'te İran kökenli bir genç Norveçli LGBTQ festivali sırasında ateş açarak iki kişinin ölümüne, 20'den fazla kişinin yaralanmasına yol açmıştı.

Kaynak / euronews.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.