Cumartesi Anneleri: JİTEM davası kararını tanımıyoruz

Cumartesi Anneleri: JİTEM davası kararını tanımıyoruz

.

A+A-

Askerler tarafından 95-96 yılları arasında evlerinden gözaltına alınıp Dargeçit Jandarma Taburu’na götürülen ve uzun yıllar sonra kemiklerine ölüm kuyularında ulaşılan üçü çocuk 7 Dargeçitli ve bir Uzman Çavuş’un kaybedilmesi ile ilgili yürütülen Dargeçit JİTEM davası beraatle sonuçlandı.

Cumartesi Anneleri, "Sanıklar suçsuzsa bu talimatları kim verdi?" diye sordu. 

Cumartesi Anneleri, Mardin’in Dargeçit ilçesinde üçü çocuk yedi sivilin ve bir uzman çavuşun öldürülmesiyle ilgili süren davada 18 sanığa beraat kararı verilmesiyle ilgili açıklama paylaştı.

“Yargılanan sanıklar suçsuzsa bu talimatları kim verdi?” diye sorulan açıklamada, “Bu suçu işleyenler kadar, suçun üstünü örtenler, cezasız bırakanlar da insanlığın vicdanında suçludur” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın tamamı şöyle:

‘DELİLLERE RAĞMEN, SANIKLAR YİNE CEZASIZLIKLA KORUNDU’

“Askerler tarafından evlerinden gözaltına alınıp Dargeçit Jandarma Taburu’na götürülen ve uzun yıllar sonra kemiklerine ölüm kuyularında ulaşılan dördü çocuk 7 Dargeçitli ve bir Uzman Çavuş’un kaybedilmesi ile ilgili yürütülen Dargeçit JİTEM davası beraatle sonuçlandı. Tanıklara, delillere rağmen sanıklar yine cezasızlıkla korundu.

O zaman söyleyin bize: Ailelerinin kendi elleriyle ölüm kuyularından işkence izleriyle dolu kemiklerini çıkardığı bu insanlara ne oldu?

‘O ZAMAN SÖYLEYİN’

O zaman söyleyin bize: Yargılanan sanıklar suçsuzsa, 12 yaşındaki Davut Altunkaynak’a askeri taburda kendisi de gözaltında tutulan annesinin gözleri önünde kim işkence yaptı? Oyun çağındaki Davut’u kim infaz edip ölüm kuyusuna attı? Bu talimatları kim verdi?

O zaman söyleyin bize: Yargılanan sanıklar suçsuzsa, 13 yaşındaki Seyhan Doğan’a askeri taburda kendisi de gözaltında tutulan 11 yaşındaki kardeşinin gözleri önünde kim işkence yaptı? Oyun çağındaki Seyhan’ı kim infaz edip ölüm kuyusuna attı? Bu talimatları kim verdi?

‘MAHKEMENİN KARARINI TANIMIYORUZ’

Mahkemenin bu hukuk dışı kararını tanımıyoruz. Yargı sisteminin evlatlarımızı kaybedenleri aklama aracına dönüştürülmesine karşı haykırmaya devam edeceğiz: Gözaltında kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu işleyenler kadar, suçun üstünü örtenler, cezasız bırakanlar da insanlığın vicdanında suçludur. Hukuku ve temel insan haklarını tanımayan, adaleti imkansızlaştıran yargı sistemini yaratanlar da suçludur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.