Çiyayê Mazî yandı, küle döndü!

Çiyayê Mazî yandı, küle döndü!

Kızıltepe’ye bağlı Çiyayê Mazî bölgesi dün askerlerin yaptığı operasyon sonrasında çıkan yangında küle döndü.

A+A-

Kızıltepe’ye bağlı Çiyayê Mazî bölgesi dün askerlerin yaptığı operasyon sonrasında çıkan yangında küle döndü. Yangında çok sayıda hayvan yanarak can verdi. Köylüler doğaya sahip çıkılmasını talep etti…
Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Xurs Bölgesi’nde bulunan Çiyayê Mazî kırsal alanında dün jandarma özel harekat ekiplerinin operasyonu sonrası çıkan yangın bölgeyi küle çevirdi. Askeri mevzilerin zarar görmediği Uluköy (Îzer) ve Damlalı (Dokanê) mahalleleri arasındaki yangı köylülerin imkanıyla yerleşim alanlarına sıçramadan söndürüldü. Yangının sürdürülmesinin ardından yaklaşık binlerce dönümlük alan küle döndü. Siyah küle dönüşen bölgede birçok canlı alevlerin arasında kalarak can verdi.


‘BÖLGEDEKİ YANGINLARA SES ÇIKARILMALI’
Uluköy’ünden Ahmet Aslan, yangın çıktıktan sonra bölgeye gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin kısmi müdahalede bulunduğu, Orman İl Müdürlüğü çalışanlarının geldiği gibi gittiğini belirterek, kendi imkanlarıyla yangını söndürdüğünü söyledi. Halkın, ağaç dalları ve ıslattıkları elbiseleriyle yangını söndürdüğünü vurgulayan Aslan, “Yangına bu şekilde müdahale edildiği nerede görülmüş” diye tepki gösterdi. Aslan, alevlerin arasında keklik yavruları, kaplumbağalar ve türlü küçük hayvanların yandığını kaydederek, bölgedeki yangınlara ses çıkarılmamasını kınadı.


‘BİZ DOĞAMIZA SAHİP ÇIKALIM’
Bölgede meşe ve palamut ağaçlarının yetiştiğini ancak yangınlar nedeniyle bir türlü büyüyemediğini sözlerine ekleyen Aslan, Türkiye’nin batısında çıkan yangınlara hızla müdahale edildiğini ancak bölgede engellendiğini ifade etti. “Orası doğa da burası değil mi” diye soran Aslan, şöyle devam etti: “Kimse sahip çıkmıyorsa biz kendi doğamıza sahip çıkalım. Devlet bu doğanın olmasını burada ağaç ve bitki yetişmesini istemiyor zaten. Halkımız buradan fayda görsün istemiyor. Bu nedenle kendimiz sahip çıkmalıyız.”


‘HA İNSANI KATLETMİŞSİN HA DOĞAYI’
Köy halkından Cemil Aslan ise, çok sayıda canlının yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Bu da büyük bir katliamdır. Ha insanı katletmişsin ha doğayı. Her ikisi de can olduğu için fark etmiyor.” Aslan, halka doğasına sahip çıkma çağrısında bulunurken, halkın müdahale etmemesi durumunda çok sayıda köyün de alevlerle karşı karşıya kalma riski olduğunu hatırlattı. Bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin yangını seyretmekle yetinmesine de tepki gösteren Aslan, köylülerin çocuk, genç, yaşlı, kadın demeden canları pahasına yangına müdahale ettiklerini belirtti.
MA
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.