Çin'de Ulusal Güvenlik Yasası onaylandı

Çin'de Ulusal Güvenlik Yasası onaylandı

Hong Kong'un özerkliğini ve sivil özgürleri kısıtlayacağı için eleştirilen yasa hakkında Uluslararası Af Örgütü'nden "Bundan böyle Çin, seçtiği herhangi bir suçlu veya şüpheliye kendi yasalarını dayatma gücüne sahip olacak" tepkisi geldi.

A+A-

Haber Merkezi - Çin hükümeti, Hong Kong’da uygulanması planlanan ve ‘merkezi hükümeti yıkmaya teşebbüs’, ‘vatana ihanet’ ve ‘ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan’ Ulusal Güvenlik Yasası’nı onayladı. Uluslararası basında yer alan haberlere göre Çin’in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi’nde (UHK) yapılan oylamada Ulusal Güvenlik Yasası, oy birliğiyle kabul edildi.

1 TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yerel saatle sabah 9.00’da başlayan oturumda yasa oylamasının 15 dakikada tamamlandığı ve 162 daimi komite üyesinin evet oyu kullandığı bildirildi. Kongre’nin onayını almasının ardından yasanın 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

‘BİLDİĞİMİZ HONG KONG’UN SONU’

Yasayla beraber özgürlerin ve hakların kısıtlanacağına dikkat çeken Hong Konglu aktivist Joshua Wong, “Bu, bildiğimiz Hong Kong’un sonuna işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Çin ekibi direktörü Joshua Rosenzweig ise, “Bu yasanın geçirilmesi Hong Kong halkı için acı verici bir anı ve şehrin tarihinde insan hakları için en büyük tehdidi oluşturuyor” dedi. Rosenzweig, “Bundan böyle Çin, seçtiği herhangi bir suçlu veya şüpheliye kendi yasalarını dayatma gücüne sahip olacak” dedi.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Ulusal Güvenlik Yasası’na ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın ‘ulusal güvenliği tehdit eden çok küçük bir azınlığı cezalandıracağını’ açıklamıştı.

Hong Kong’da geçen yıl 9 Haziran’da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin’e iadesi tasarısını protesto etmişti. Bölgede aylarca süren protestoların ardından yerel hükümet geçen yıl 23 Ekim’de tasarıyı geri çekmişti.

Diğer yandan Batı’dan ve Hong Kong’daki muhalefetten tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası kararı ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından 28 Mayıs’ta kabul edilmişti. Yasa, bu adımdan sonra Kongrenin Daimi Komitesi tarafından detaylı şekilde formüle edilerek Hong Kong’un temel yasasına eklenecek. Bu sürecin birkaç ay alacağı tahmin ediliyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.