Cibranlı Halit kurşunla, Yusuf Ziya asılarak katledildiler!

Cibranlı Halit kurşunla, Yusuf Ziya asılarak katledildiler!

PAK kendisini Azadi Örgütü’nün, Cibranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’lerin özgürlük davasının devamcısı olarak görüyor

A+A-

Kürdistan tarihindeki en önemli başkaldırılardan biri de  ‘’Şeyh Said ayaklanması’’dır. Bu ayaklanmanın hazırlığı, Cibranlı Halit Bey’in liderliğini yaptığı Azadi Örgütü tarafından yapılıyordu. Azadi Örgütü 1921 yılında kuruldu.Yusuf Ziya Bey de örgütün kurucularındandı.

Ayaklanmanın hazırlıkları konusunda bilgi alan Türkiye Devleti Cibranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’i tutukladı. Ayaklanma, Türkiye Devleti’nin bir provakasyonu nedeniyle, vaktinden önce başladı ve  ayaklanmanın önderliği  Kürdistan halkının ulusal, dini ve sosyal liderlerinden Şeyh Said tarafından yürütüldü.

Cibranlı Halit Bey ile Yusuf Ziya Bey 92 yıl önce,14 Nisan 1925 günü  Bitlis’te Türkiye Devleti tarafından katledildiler. Cibranlı Halit Bey kurşun yağmuruna tutularak, Yusuf Ziya Bey de asılarak katledildiler.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) kendisini  Azadi Örgütü’nün, Cibranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’lerin özgürlük davasının devamcısı olarak görüyor ve  onların mücadele bayrağını bugün de dalgalandırmanın onuruyla, şehadetlerinin 92. Yıldönümünde Cibranlı Halit Bey, Yusuf Ziya Bey ve tüm Kürdistan şehitlerini, saygıyla anıyor.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.