CHP’nin Suriye Konferansı 28 Eylül’de

CHP’nin Suriye Konferansı 28 Eylül’de

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Suriye’de devam eden savaşa ilişkin gerçekleştireceği konferans 28 Eylül’de İstanbul'da gerçekleşecek.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimler nedeniyle ertelediğini ifade ettiği Suriye Konferansı 28 Eylül'de İstanbul'da gerçekleşecek. Konferansta Suriye yönetiminin politikalarını savunanlar ve muhalif olanların yanı sıra savaşa müdahil olan devletlerden de katılım olacak.

CHP, Suriye Hükümeti’nden temsilcileri de çağırmayı planlıyor. Öte yandan konferansta Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yer almayacak.

Beş panelden oluşan konferans mevcut durum, İdlib gündemi ve çatışmaların nasıl sona ereceğine dair ‘Suriye’nin toprak bütünlüğü’ vurgusu yapılarak ele alınacak. Diğer yandan Suriye’li mültecilerin yoğun olarak yer aldığı il ve ilçe belediyeler de konferansa davet edildi.

"Bağımsız bir dış politikamızın olması lazım"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde 5 Eylül’de yaptığı konuşmada konferansa dair, "2013'te Türkiye'de bir Suriye konferansı toplanmasını istedim. Neden ABD'nin, Rusya'nın peşine takılıp gidiyorsun? Suriye ile 900 kilometrelik sınırımız var. Bizim politikamız yok mudur? Ping pong topu gibi bir ABD'ye gidiyoruz, ertesi gün bir şey oluyor Rusya'ya gidiyoruz. Trump 'Merhaba' dedi diye, bayram ediyoruz. Bizim bağımsız bir dış politikamızın olması lazım. Bütün komşularımızla barış içinde yaşamamız lazım. Bütün komşularda bizim akrabalarımız var. Kavga etmenin alemi var mı Allah aşkına?” demişti.

"PYD’nin olup olmamasına indirgenmesi yanlış" 

Suriye sorunu ile ilgili herkesin davet edileceğini ancak PYD’nin çağrılmayacağını ifade eden Ağbaba buna ilişkin; “Bunun sebebi PYD’nin 2016 yılından beri Türkiye’de terör örgütü olarak kabul ediliyor olması. Onun dışında herkesi kapsayacak bir organizasyon yapıyoruz. Burada Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar, Araplar, herkes olacak. Bu etkinliğin PYD’nin olup olmamasına indirgenmesi yanlış” şeklinde konuşmuştu.

ÖSO’yu AKP’nin gördüğü gibi görmüyoruz

Ağbaba ÖSO’nun davet edilmeme nedenini ise; “Bizim partimizin izlemiş olduğu bir politika var ve bu kapsamda insanları, grupları davet edeceğiz. Biz ÖSO’yu AKP’nin gördüğü gibi görmüyoruz. ‘Terör örgütü’ olarak gördüğümüz örgütleri veya Suriye’deki olayların büyümesine yol açan taraflardan biri olduğunu düşündüğümüz ÖSO’yu çağırmayı düşünmüyoruz şu an” şeklinde açıklamıştı.

Ağbaba “Biz Suriye’yi iki açıdan değerlendiriyoruz. Birincisi mülteci meselesi. Meselenin insani yönünü tartışan akademisyenler olacak. Bu konuda kafa yoran gazeteciler de olacak. Ayrıca bütün bu bölgedeki, İran’dan, Irak’tan, Ürdün’den, Suriye’den, Lübnan’dan insanları davet edeceğiz. Avrupa Birliği’nden Birleşmiş Milletler’e kadar bir kapsamdan bahsediyoruz. ABD’yi de İran’ı da çağıracağız. Amaç, Suriye’deki meselenin çözümü için bütün tarafları bir araya getirmek” demişti. 

Öte yandan HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise; CHP'nin Suriye Konferansında Kürtler Görmezden Gelinmemeli" değerlendirmesini yapmıştı.

Suriye’nin Toprak Bütünlüğü İçin Esad’la Görüşülmeli

Ağbaba, Suriye yönetimi ile ilgili ise“ Esad’la görüşülmediği sürece güvenli bölge girişiminin hiçbir anlamı yok. Diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi şart. Artık pek çok ülke “Esad gitsin” demiyor. Bu noktaya gelindi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulması Türkiye’nin de zararına. Toprak bütünlüğünün sağlanması için CHP olarak Esad’la ilişki kurulmasını savunuyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

BIANET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.