Cemal Özçelik'in "Göbekli Tepe" kitabı hakkına değerlendirme

 Cemal Özçelik'in "Göbekli Tepe" kitabı hakkına değerlendirme

.

A+A-

Cemal Özçelik tarafından kaleme alınan 2 ciltlik “Göbekli Tepe”  kitapları yoğun ilgi görüyor. 

Adil Duran'ın kitap hakkında yaptığı yorumu sizlerle paylaşıyoruz. 

Göbekli tepe  kuzey Kürdistan da-Urfa'nın kuzeydoğusunda ortaya çıkmış 12.000 yıllık geçmişi olan eski bir merkezdir.


Şimdiye kadar arkeologların kazılarda  gün ışığına çıkarttıkları geçmişe dair esrarengiz kültürel bulgularla var olan yazılı tarihi adeta tekzib ediyor. Her şeyin araştırılarak yeniden yerli yerine ikame etmesini mutlak kılıyor.


Kitabı amazon dan almıştım. Büyük bir merak ve heyecanla okudum. Okurken arkeoloji dünyasını geziniyor ve geçmişe yolculuk yapıyor hissi uyandırıyor insan da.
Kapsamlı ve geliştirici bir kitap. Tabi bu alana da çok eksik bilgi ve birikime sahibim...Sadece duygularımı yazıyorum..
Göbekli tepe deki arkeolojik bulgular semboller geçmişte var olan yaşanmışlıkları: avlanmak gibi inanç bazındaki ritualler..ay ve güneş sembolleri  vb. özellikleri ile dünyanın değişik yerlerinde değişik zamanlara ait ortaya çıkmış figürler bir takım ortak özelliklere sahip olduğunu Değerli arkeolog Cemal Özçelik bize arkeoloji dili ile aktarıyor.
Mısır piramitlerinden yola çıkarak -antik yunan -austuralya eski yerlileri-hint ve amerikadaki inkalara kadar  geçmişi anlamamız için eldeki bulguları  çok ustaca bilim ölçütü ile : eşleştiriyor/karşılaştırıyor..


Astrolojik değerleri. Mitolojik olguları da farklı özellikleriyle ortaya sergileyerek. inanç sistemini birbiri ile mukayesesinde farklı dünyaya açılacak kapının şifrelerini bizlere  Sunuyor.


İyi ve zevkli okumalar diliyorum

ADİL DURAN

go.jpg
CEMAL ÖZÇELİK
GÖBEKLİTEPE
ÖTEKİ DÜNYAYA AÇILAN KAPININ ŞİFRELERİ
Arkeoloji/tarih/kültür /491 sayfa/
NAS yayınları 2018 -1.baskı

Cemal Özçelik, kimdir?

1966 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğan arkeolog Cemal Özçelik, İsviçre’de Bern Üniversitesi’nde Önasya Arkeolojisi ile Etnoloji dallarında yüksek lisans aldı.Daha önce edebiyat dalında “Ütopya Mevisimi, Özgürlüğe Koşmak” isimli deneme kitapları ile “Yasak Ateşin İntikamı” isimli bir romanı ve “Stranên Çavbiken” isimli şiir kitabı yayınlandı. Kaynak: Tarihe ışık tutan ‘Göbekli Tepe’ kitabının ikinci cildi çıktı 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.