Çavuşoğlu: Bu artık bir savaş, Montrö’yü uygulayacağız

Çavuşoğlu: Bu artık bir savaş, Montrö’yü uygulayacağız

.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’da yaşananları savaş olarak nitelerken, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin maddelerini uygulayacağını söyledi.

CNN Türk yayınında konuşan Çavuşoğlu, “Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya’nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Biraz önce Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Belarus sınırında görüşme olacak. Heyette kimlerin olacağı yönünde de bilgi verdiler. Bir an önce tarafların bir araya gelip ateşkes ile ilk adımın atılması gerekiyor. İnşallah yarınki görüşmeler ateşkes ile sonuçlanır.”

“Biz hareket başlamadan önce de hazırlıklarımızı yapmış, vatandaşlarımızı uyarmıştık. Vatandaşlarımızın bir an önce bölgeden ayrılmasını istemiştik. THY’den daha büyük uçaklar koymasını istemiştik. Hareket başladıktan sonra vatandaşlarımız dönmek istediklerini bize ilettiler. Biz de çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu otobüslerin arkasında konvoya katılıp gelen çok sayıda vatandaşımız var.”

“Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya’nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi, hangisi olursa, Rusya da olabilir Ukrayna d,a burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz. Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suiistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz’dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.