CANLI | Donbass operasyonunda 57. gün

CANLI | Donbass operasyonunda 57. gün

.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Rusya’yla ilişkileri normalleştirmek için yıkıcı politikasına son vermesi gerektiğini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise, tahliye için Azovstal Fabrikası yakınında oluşturulan insani koridorlarından hiç kimsenin yararlanmadığını, Kiev’in insani yardım operasyonunu sekteye uğrattığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya’nın sunduğu anlaşma taslağını inceleyeceklerini söyleyerek, Kiev’in kendi taslağını İstanbul’daki görüşmede ilettiğini ifade etti. Podolyak, Rus tarafının bu önerileri inceleyip kendi anlaşma taslağını sunduğunu kaydetti.


12.51 RUSYA, BALTIK ÜLKELERİNİN KAPALI KONSOLOSLUKLARININ PERSONELİNİ İSTENMEYEN KİŞİ İLAN ETTİ


12.42 RUSYA: LUGANSK’TAKİ KREMENNAYA YERLEŞİM YERİNDE KONTROL SAĞLADIK

Rusya ordusu ile Lugansk Halk Cumhuriyeti güçlerinin, Lugansk bölgesinde bulunan yerleşim yeri Kremennaya’nın tamamında kontrol sağladığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna güçlerinin Lugansk bölgesindeki savunma hatlarından birisi olan Kremennaya yerleşim yerinde, hücum güçlerinin hızlı ve koordine olmuş eylemleri sayesinde meskun alanlarda büyük bir yıkım gerçekleştirilmeden kontrol sağlandığını söyledi.

Konaşenkov ayrıca, Rus füze ve topçu birliklerinin, son 24 saat içinde Ukrayna’daki 1001 askeri tesisi vurduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Rusya’nın hava savunma sistemlerininse Ukrayna toprakları üstünde 13 insansız hava aracı ile Donetsk’te bir Toçka-U roketini vurduğunu belirtti.


12.24 LUGANSK BİRLİKLERİ HARKOV’A ÇIKAN YOLU KURTARDI

Sputnik’e konuşan Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) İçişleri Bakanı İgor Kornet, LHC birliklerinin Harkov bölgesi sınırına ulaştığını ve bölgenin başkentine çıkan yolu kurtardığını söyledi.

Kornet, “LGC’den Harkov bölgesine uzanan yol şu anda kurtarıldı ve güvenli, bu yol gıda ürünlerinin taşınmasında ve sivil halkın normal yaşam faaliyetlerini sürdürmede kullanılabilir” dedi.


12.22 LUGANSK’TAN KİEV’İN YENİ PROVOKASYONU HAKKINDA UYARI: PASKALYA’DA KİLİSELERE ATEŞ АÇILACAK

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Halk Milisi, Ukraynalı güçlerin Paskalya’da ‘Toçka-U’ taktik füze kompleksi kullanarak yeni bir provokasyon planladığını açıkladı.

Halk Milisi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, “Kaynaklarımızdan gelen bilgiye göre, Ukrayna’daki aşırı milliyetçi oluşumların militanları, Lugansk’ta Paskalya gününde ‘Toçka-U’ taktik füze kompleksi ve çok namlulu roketatar sistemi kullanarak kanlı bir provokasyon planlıyor. Kiliseler ve ayinlere giden inananlar hedef alınacak” denildi.

Halk Milisi, Kiev’in bu provokasyonu düzenleyerek LHC güçlerini ve Rusya ordusunu sivilleri öldürmekle suçlamayı amaçladığını vurguladı.


12.09 RUSYA MERKEZ BANKASI: ÜLKEMİZ İÇİN TEMERRÜDE DÜŞME TEHLİKESİ YOK

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’nın temerrüde düşme riskinin bulunmadığını, ülkenin gereksinim duyduğu tüm finansal kaynaklara sahip olduğunu söyledi.

Nabiullina, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmasında, “Temerrüd olasılığına gelirsem, Rusya’nın kaynakları var, gerekli olan tüm finansal kaynaklara sahibiz, bizim için temerrüd tehlikesi bulunmuyor” dedi.

Daha önce Kremlin yetkilileri de Rusya’nın reel temerrüde düşmesi için bir sebep olmadığını, ancak bu koşulların yapay olarak yaratılabileceğini kaydetmişti. Kremlin yetkilileri, Rusya’nın borçlarını ödeyemez hâle geleceği koşulların yapay olarak yaratılabileceğini ifade ederken, ülkenin kaynaklarının dondurulmuş olmasından bahsediyor. Zira yeterli rezervi bulunsa da, batı ülkeleri, Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle Rusya’nın döviz cinsi rezervlerini dondurdu, bu nedenle ülke, sahip olduğu finansal kaynakların büyük bir kısmına erişemiyor.


07.52 ORTAK KONTROL VE KOORDİNASYON MERKEZİNDEKİ LPR OFİSİNDEN YAPILAN AÇIKLAMADA, UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN İKİ KEZ LPR TOPRAKLARINA ATEŞ AÇTIĞI BELİRTİLDİ


07.51 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ, ZAPOROZHYE BÖLGESİNİN TOKMAK KÖYÜNDE ÖZEL BİR TAVUK ÇİFTLİĞİNİ TOCHKİ-U FÜZE SALDIRISIYLA İMHA ETTİ


07.38 G7 MALİYE BAKANLARINDAN UKRAYNA’YA 24 MİLYAR DOLARI AŞKIN YARDIM SÖZÜ

G7 maliye bakanları, uluslararası toplumla birlikte 2022 ve sonrası için Ukrayna’ya 24 milyar doları aşan ek destek taahhüdünde bulunduklarını bildirdi.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Rusya – Ukrayna krizine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, söz konusu ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını, savaştan kaynaklanan can kaybını ve savaşın küresel ekonomik etkisini görüşmek üzere bir araya geldikleri aktarıldı.
Uluslararası kuruluşlar ve çok taraflı forumların Rusya ile faaliyetlerini artık her zaman olduğu gibi yürütmemeleri gerektiği vurgulanan açıklamada, Rusya’nın bu hafta düzenlenen G20, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantıları dahil olmak üzere uluslararası forumlara katılmasından üzüntü duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Uluslararası toplumla birlikte 2022 ve sonrası için hem finansal hem de maddi anlamda 24 milyar doları aşan önemli miktarda ek destek sağladık ve taahhüt ettik.” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna ve komşu ülkelere verilen desteğin yakın bir şekilde koordinasyonuna devam edilmesinin önemli olduğu belirtilen açıklamada, ülkelere ve uluslararası kuruluşlara Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarının karşılaması ve geleceğinin yeniden inşa edilmesi için yeterli desteğin sağlaması çağrısında bulunuldu.


07.32 JAPONYA 8 RUS YETKİLİYİ SINIR DIŞI ETTİ

Japon hükümeti, diplomatlar dahil, 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etti.

Japon hükümetinin 8 Nisan’daki kararı doğrultusunda, Tokyo’da görevli diplomatlar dahil, 8 Rus yetkili aileleriyle birlikte ülkeyi terk etti.

Rusya’nın Tokyo Büyükelçiliğinden başkentteki Haneda Havalimanı’na hareket eden grup, tarifeli uçakla Japonya’dan ayrıldı.

Kamu yayıncısı NHK, sınır dışı edilen 8 kişi arasında Rus Askeri İstihbaratına (GRU) çalışanların bulunduğunun tahmin edildiğini aktardı.


06.40 ”UKRAYNA İÇİN GARANTÖRLÜĞÜ BMGK ÜYELERİ OLUŞTURABİLİR”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın BDT ülkeleri ikinci dairesi müdürü Alexey Polishchuk, TASS’a yaptığı açıklamada, “Ukrayna için garantör devletlerin temelini BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi oluşturabilir, bu konu Rusya-Ukrayna müzakerelerinde tartışılıyor” dedi.


06.27 BİDEN, RUSYA-UKRAYNA AÇIKLAMASI YAPACAK 

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Rusya ve Ukrayna ile ilgili açıklama yapacağını kaydetti.


06.24 BILD: UKRAYNA’YA TEDARİK EDİLECEK SİLAH SAYISI AZALTILDI 

Alman BILD gazetesinin haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı Ukrayna’ya tedarik edilebilecek silahların listesini 48’den 24’e indirdi.


06.23 RUSYA’DAN G20 ÜLKELERİNE ”EKONOMİK RİSK” UYARISI

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yıllık toplantıları nedeniyle ABD’nin başkenti Washington DC’de bir araya geldi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, G20 ülkelerini uyararak, Rusya’ya uygulanan yaptırımların, artan enerji ve tarım ürünleri fiyatları da dahil olmak üzere, küresel ekonomi için yeni riskler oluşturduğunu söyledi.

Siluanov’un G20’de yaptığı konuşma sırasında, bazı üye ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları ile yetkilileri toplantıdan ayrılmıştı.

Toplantı öncesinde ABD’li yetkililer, Yellen’in Rusya’nın da dahil olduğu toplantının belirli oturumlarına katılmayacağını belirtmişti.

Japonya Maliye Bakanı Shun’ichi Suzuki, G20 toplantısından Rusya’yı eleştirmek için ayrılmadığını açıkladı.

Öte yandan, Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Rusya’nın G20 etkinliklerine katılmaması gerektiğini söylemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.