Çalışmak zorunda kalan emeklilerin oranı yüzde 48'i aştı

Çalışmak zorunda kalan emeklilerin oranı yüzde 48'i aştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, AKP döneminde sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle en zor durumda bulunan kesimin emekliler olduğunu söyledi.

A+A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, AKP döneminde sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle en zor durumda bulunan kesimin emekliler olduğunu söyledi.

'SİSTEM EN ÇOK EMEKLİLERİ VURDU'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Türkiye'de en zor durumda bulunan kesimin, emekliler olduğunu söyledi. 12 milyon 400 bin emeklinin yüzde 71'inin 56 yaş ve üstü, yüzde 61'inin işçi, yüzde 21'inin Bağ-Kur ve yüzde 18'inin de memur emeklisi olduğunu belirten Karabıyık, "AKP döneminde sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklik en çok emeklileri vurdu. 2002 yılında emekli olduğu halde tekrar çalışanların toplam emekliler içindeki oranı yüzde 37 iken bu oran şu anda yüzde 48'leri aşmış durumda" dedi.

'REFAH PAYI YÜZDE 100'DEN, YÜZDE 30'A İNDİRİLDİ'

Karabıyık, "Emeklilik zorlaştı, aylık bağlanma oranları düşürüldü, hak kayıpları oldu. Emekli aylığı hesaplanmasındaki refah payı yüzde 100'den yüzde 30'a indirildi. Emeklilik yaşı kademeli olarak 65'e yükseldi. Prim ödeme gün sayısı arttı. Emekli aylığı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 65'ten yüzde 50'ye düşürüldü. Emekli aylığı alt sınırı kaldırıldı" dedi.

Karabıyık, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de 8.4 milyon emekli var. Devletten malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alan vatandaşlarımız da eklendiğinde bu sayı 12.4 milyona ulaşıyor. 4 milyonu aşkın emekli geçim sıkıntısı nedeniyle tekrar çalışmak istiyor. 2019 yılı başında yapılan yeni düzenlemelere rağmen emeklilerimizin neredeyse yarısı, halen asgari ücretin altında maaş alıyor. Çalışan ve iş arayan emeklilerimizin sayısı da her geçen gün artıyor. 2002 yılında emekli olduğu halde tekrar çalışanların toplam emekliler içindeki oranı yüzde 37 iken bu oran şu anda yüzde 48'leri aşmış durumda. Yani emeklilerin yaklaşık yarısı tekrar çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Vatandaşlar geçinebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için faiz yüksekliğine rağmen borçlanma dışında bir çare bulamıyor. Bu iktidar döneminde vatandaşın bankalara olan borcu 78 kat arttı."

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.