Bugün Kürdistan Parlamentosu'nun kuruluş yıldönümü

Bugün Kürdistan Parlamentosu'nun kuruluş yıldönümü

Kürdistan Parlamentosu’nun 4 Haziran 1992’de ilk oturumunu gerçekleştirmesinin yıldönümü vesilesiyle Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı bir mesaj yayımladı.

A+A-

Kürdistan Parlamentosu’nun 4 Haziran 1992’de ilk oturumunu gerçekleştirmesinin yıldönümü vesilesiyle Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı bir mesaj yayımladı. Mesajda Kürdistan’daki siyasi partilerin hükümet kurmak için bir an önce harekete geçmeleri istendi.

Bugün Kürdistan Parlamentosu’nun ilk oturumunu gerçekleştirdiği tarih. 4 Haziran 1992’de gerçekleştirilen ilk oturumun yıldönümü vesilesiyle Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı bir mesaj yayımladı.

Mesajda Kürdistan, Irak ve dünyadaki tüm Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlayan Başkanlık Divanı, bayram vesilesiyle bölgeye hoşgörü, barışın hakim olması temenni edilerek “Bu dönem Kürdistan Bölgesi’nin her zamankinden daha fazla birlik ve hoşgörüye ihtiyacı vardır. Tüm siyasi taraflardan, Kürdistan Bölgesi hükümetinin kurulması ve halka hizmet sunması için bir an önce harekete geçilmesini talep ediyoruz ” ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Parlamentosu’nun ilk parlamento seçimleri ardından 4 Haziran 1992’de ilk oturumunu gerçekleştirilmesine de vurgu yapılan mesajda, “Bugün 4 Haziran 1992’de Kürdistan Parlamentosu’nun ilk oturumunu gerçekleştirmesinin yıldönümü. Kürdistan Parlamentosu Kürdistan halkının oyları, Kürdistan’daki siyasi parti ve güçlerinin ittifakı ile kuruldu. Bu vesileyle Kürdistan halkını en içten dileklerimiz ile kutlarken, önümüzdeki yıllarda Kürdistan Bölgesi’nde demokrasi sisteminin daha fazla gelişmesi ve medeni, gelişkin bir toplumun kurulması yönünde daha önemli adımlar atacağımızı umut ediyoruz” denildi.

Kürdistan Parlamentosu ne zaman, nasıl kuruldu?

Irak merkezi hükümetinin başlattığı saldırılara karşı  Kürdistan halkını korumak için BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 1991 tarihli 688 sayılı karar ile Irak güçlerinin 36. paralelin kuzeyini geçmelerini önleyecek “Çekiç Güç” uygulaması sonrası Kürdistan özerk bir statü kazanmıştır.

1991 yılının Aralık Mesud Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ile liderliğini Celal Talabani’nin yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve diğer 8 Kürt grubunu bir araya getiren Irak Kürdistan Cephesi, Güney Kürdistan’da parlamento seçimlerinin yapılmasına karar vermiştir.

17 Mayıs 1992 tarihinde yapılan seçimlerde 105 üyeli parlamentoda PDK ve YNK 50’şer vekil kazanmışlardır.

Kürdistan Parlamentosu ilk oturumunu 4 Haziran 1992 tarihinde gerçekleştirdi.

Ardından 7 Temmuz 1992’de yürütme gücü olarak iki partinin temsil imkânını bulduğu bakanlar kurulunun oluşturulmasıyla Kürdistan Bölgesi hükümetinin kurulması ve federal bir sisteme geçiş yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.