Bu yıl seçmeli derslerde Kurmancî ve Zazakînin tercih edilmesi için kampanyalar düzenleniyor

Bu yıl seçmeli derslerde Kurmancî ve Zazakînin tercih edilmesi için kampanyalar düzenleniyor

.

A+A-

Mustafa Ali Aykol / Serbesiyet

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 Ocak’ta başlattığı orta okullarda seçmeli ders tercih dönemi 21 Ocak’ta sona eriyor. 2012 yılından bu yana listede yer alan Kurmancî ve Zazakî derslerinin ebeveynler ve öğrenciler tarafından tercih edilmesi için sosyal medyada çağrılar yapılıyor, ülke genelinde kampanyalar düzenleniyor.

Orta okullarda 3 Ocak’ta başlayan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih dönemi 21 Ocak’ta sona eriyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak Cuma günü saat 17:00’ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

“Yaşayan Dil ve Lehçeler” adı altında Kürtçenin lehçeleri olan Kurmancî ve Zazakî dersleri için de başvuru yapılabiliyor.

Seçmeli dersler için Kürt ebeveyn ve öğrencilere yönelik “Anadiline ilgisiz kalma!” kampanyaları düzenleniyor.

Kürtçenin eğitim dili olması talebinde bulunan Kürt Dil Platformu (PZK), Kürtçe Dili Hareketi (HEZKURD), Kürt Dili ve Kültür Ağı’nın yanı sıra çeşitli sendikalar, milletvekilleri ve aydınlar da öğrenci ve ailelere seçmeli ders olarak Kürtçeyi tercih etmeleri çağrısında bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD): “Dilimiz onurumuz ve yaşamımızdır”

ÖHD resmi Twitter hesabından yaptığı çağrıda, “Anadilde eğitimin seçmeli değil zorunlu olacağı güne inanç ile tüm öğrencileri ve aileleri Kürtçe dersini seçmeli ders olarak seçmeye çağırıyoruz. Dilimiz onurumuz ve yaşamımızdır. Yaşamına sahip çık” dedi.

Ahmedi Hani Dernekleri: “Reaksiyon gösterilmezse pek çok şey için geç kalınmış olur”

Kürt kültürü ve Kürtçe için çalışmalarda bulunan İstanbul, Batman ve Urfa Ahmedi Hani Dernekleri (Komeleyên Ehmedê Xanî) Kürtçe seçmeli dersler için çağrıda bulundu:

“Kürt çocukları üzerinde şu anda bir otoasimilasyon hakim ve Kürtlerin hep beraber Kürtçe dil kampanyasına destek olmaları gerekir. Kürt halkı asimilasyona karşı güçlü bir reaksiyon göstermezse, pek çok şey için geç kalınmış olur”

Kürt Dil Hareketi (KezKurd) gönüllüleri sokağa indi

Kürt Dil Hareketi (KezKurd) gönüllüleri, vatandaşları bilgilendirmek ve Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesini sağlamak için Diyarbakır ve Şırnak’ta sokağa indi.

Gönüllüler sokak ve pazarlarda broşür dağıttı.

AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak: “Anadili ana sütü kadar helaldir”

AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Anadili Ana sütü kadar helaldir” dedi, ailelere seçmeli ders dönemini hatırlattı:

“Anadilde Seçmeli Dersler. SON 3 GÜN! 3-21 Ocak tarihleri arası okullarda Zakaki, Kırmanci seçmeli dersleri tercih etme dönemi.”

Kürt yayıncılar da destek veriyor

Kürt yayıncılar da bu seferberliğe kitap hediye ederek desteklerini açıklıyor.

Nûbihar Yayınları, “Biz de ‘Dersa Kurdî hilbijêre’ (Kürtçe Dersleri Seçin) çağrısına destek veriyoruz. Kürtçe ders öğretmenleri bize başvurur ve talep ederse, 17 ayrı çocuk kitabından oluşan toplam 5 bin kitabı Kürtçe sınıflara dağıtacağız” dedi.

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, yayınevi olarak Kürtçe seçmeli dersleri tercih edenler için başta çocuk ve eğitsel kitaplar olmak üzere bin kitap bağışlamayı taahhüt etti.

Yazar Xalid Sadini de, Keskin’e destek vererek Peywend ve Lorya yayınlarının 2 bin kitapla kampanyaya katılacağını bildirdi.

Sosyal medyada çağrı kampanyasına büyük destek

Kampanyaya sosyal medyadan da büyük destek geldi. Yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.