Bu işin şakası kalmadı Aykan Atik!

Bu işin şakası kalmadı Aykan Atik!

.

A+A-

''Eğer konuşmamızın bir anlamı yoksa, hiçbir şeyin anlamı yoktur” diyor Albert Camus. Çünkü insanlar konuşarak anlaşır ve anlaştıkları şeyleri geliştirirler. Uşakspor maçı, şampiyon bir takımın oyun pratiği için örnek bile olamaz. Çünkü şampiyon takımların standartları var. Şampiyon bir takımın iki standartından ilki savunmasının standartıdır. Ve esas olarak bir teknik direktörün futbol bilgisi ve uygulaması için temel kriter, bu standartın kendisidir. Kendini iyi savunan bir takımın teknik direktörü, ehil bir futbol adamıdır ve ona güvenebiliriz.

Elbette savunma derken kastettiğimiz otobüsü en geriye park etmek değildir Mourinho’nun deyimiyle. Burada Çanakkale geçilmez efsanesinden bahsetmiyoruz. Dilime doladığım standartları olan çağdaş bir savunmadır. Çağdaş savunmanın en temel prensibi, top rakibe geçtiğin de topun olduğu bölgeyi abluka altına alacak altı oyuncunun hareket halinde ve topun arkasında olmasıdır. Altı oyuncunun seçilmesi tesadüfü değildir. Altı oyuncu hem bölgesel baskı yapabilir hem alanı savunabilir hem de bire bir oynayabilir.

İkinci prensip, rakip kanatlardan birine yöneldiğinde kademeli olarak üç oyuncunun, o kanadı kapatıp rakibi başka yöne oynamaya zorlamasıdır. İlk oyuncu hiç düşünmeden rakibe müdahale eder, ikinci oyuncu ilkinin kademesini kapatır üçüncüsü de rakibin pas seçeneklerini daraltır. Bu düzen ve organizasyon hangi kanatta olursa olsun aynen tekrar edilir. Geriye kalan üç kişi topun atılacağı muhtemel bölgeleri kontrol ederek, alan daraltır ve rakibe oynayacak geniş alan bırakmaz.

Şimdi sorun şu; Uşakspor maçında sol savunmacı Anıl’ın kademesine hiçbir oyuncu koşmadı. Belli ki, kademe anlayışı Amedspor da belirgin bir savunma görevi değildir. Bu olmaz. Bu anlayış hiç vakit geçirmeden hemen uygulamaya sokulmalı. İkincisi Anıl, rakibin topla buluştuğu anları hep kaçırdı. Ya geç kaldı ya da rakibin topu kontrol etmesinden sonra gölge savunması yaptı. Burada önemli olan kanat savunmacılarının rakip topla buluşmadan müdahale etmeleridir.

Çünkü her futbolcunun en zorlu anı topu henüz kontrol etmediği andır. Bu Messi ve Ronaldo için bile geçerlidir. Rakip topu kontrol eder ve önüne alırsa, o savunmacı için geçmiş olsun demekten başka çare yoktur. Murat da tıpkı Anıl gibi, topla buluşma anlarında hep gecikti ve bu gecikmeler rakibin kolayca ceza sahasına inmesine yol açtı.

Amedspor defans ve orta saha oyuncuları geri dönüyor. Bu güzel bir gelişme. Ama bu geriye dönme çok gelişi güzel ve örgütsüz. Herkes göbekte toplanıyor. Tamam bu durum savunma göbeğini güçlendiriyor ama aynı tutum kanatları zayıf bırakıyor.

Futbol oyun prensipleri açısında yapılacak doğru savunma her şeyden önce, bir bütün olarak savunmayı öne çıkarmaktır. Öne çıkan savunma rakibe daha yakın oynuyor demektir. Rakibe yakın olan rakibe daha kolay müdahale eder. Özellikle de kanat savunmacıları bu müdahalelere çok hevesli olmalıdır. Arkalarında bir kademe yapıldığının güveniyle, rakip topu kontrol etmeden baskıya, temasa başlamalıdır.

Bazen Amedspor savununmacıları, top atacak seçenek bulmakta zorlanıyor, bu durum da gelişi güzel uzun ve amaçsız vurmalarına neden oluyor. Tabii vurulan her amaçsız top, rakip tarafından bir atak başlangıcı olarak tekrar Amedspor’a geri dönüyor. Bu durum hem ciddi efora neden oluyor hem de rakibin sürekli Amedspor’u tehdit etmesine vesile oluyor.

Amedspor savunmacıları, her zaman ve her durumda kesinlikle iki pas seçeneğine sahip olmalıdır. Top nerede ve hangi alanda olursa olsun, o alana yakın iki Amedsporlu oyuncu, top ayağında olan kendi arkadaşına iki seçenek sunmalıdır. Yukarıda izah ettiğim aksiyonların tümünü altı oyuncu ile yapmak mümkün. Ve eğer ilerden Mervan ve Okan da yardıma gelirse oyuncu sayısı sekize çıkar. Buna Mehmet Aleattinoğlu'nu dahil ettiğimiz de oyuncu sayısı dokuzu bulur.

Böylesine iş tanımı ve görev bölümü yapılmış bir savunma ile Amedspor kesin şampiyon olur. Savunma şakaya gelmez. Uşakspor maçında çok acemilikler ve hatalar yapıldı. Bunlardan biri golle sonuçlandı. Aykan Atik, bugünden sonra bütün ilgisini savunmaya vermelidir.

Hücum için söyleyeceklerimi daha önceki bir yazıda söylediğim için burada sadece tekrar etmiş olurum. Üstün Bilgi kesinlikle kontrol pas yeteneğini geliştirmelidir. Mervan Çelik atak başlangıcında kenarda çizgi de olabilir ama top rakip ceza sahasına yaklaştığında mutlaka merkez yönelmelidir; çünkü isabetli şut yüzdesi en yüksek oyuncu odur.

Aynı Şey Okan Deniz için de geçerlidir. Bu iki oyuncu kenarda topla buluştuktan sonra, merkez kat ederek, son final vuruşu yapmalı. Doğrusu budur.


   Ali Fikri Işık /Peymakurd

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.