Bu Dünyadan Bir Cengiz Yıldız Geçti

Bu Dünyadan Bir Cengiz Yıldız Geçti

.

A+A-

Ayhan Güngör

Her ölüm; acıdır, ağıttır, şıvandır. Her ölüm; yeni bir boşluğa düşmektir.

Her ölüm; yalnızlaşmaktır.

Her ölüm; azalıp eksilmedir.

Her ölüm; dostsuz, arkasız, üryan kalmaktır.

Her ölüm; ölenin yerine başkasını koyamama halidir.

Her ölüm; "altı okka komaz adama." Eğer gerçek zenginlik yaşadığınız insan ilişkileri ise, ölüm bizi bu ilişkilerden mahrum eden beter bir sonuçtur.

Bu cümleden hareketle ölüm, ölenlere değil, geride kalanlara kesilmiş bir cezadır. Artık o yoktur hayatınızda. Onun size kattıkları, sesi, nefesi, gözler sizi terk etmiştir. Aklı, vicdanı çıkıp gitmiştir hayatınızdan. Gülümsemesiyle, kahkahalarıyla size kattıklarıyla artık yoktur. Ayaza kesersiniz, üşürsünüz. Hayatımızdan çıkıp giden dostlarımızla asıl ölen biziz. Oysa ki birçoğumuz bunun farkında bile değiliz.

Her ölüm; kalanlar için yangındır, afattır.

Her ölümde depreme yakalanır, enkaz olursunuz. Son on yılda ölen her arkadaşım ve dostumla yaşadığım acının yanı sıra, yüreğimin çoraklaştığını derinden hissediyorum. Ölenler benden bir büyük parça alarak geçip gittiler. "Altın vuruş"u Cengiz Yıldız yaptı. En büyük parçamı O kopardı. Bu kadar eksikle nasıl baş edebilirim, doğrusu orasını çok kestiremiyorum.

Bu yanıyla da ölüm bana-bize çıkarılmış bedeli asla ödenmeyecek ağır bir faturadır.

*** 1970'li yıllarda Diyarbakır'ın kokusunu, tadını zulasına koyup İstanbul'un yolunu tutan apaş bir delikanlı... Türkiye İlerici Gençlik Hareketinin göz bebeği... Öğrenci Gençlik Hareketinin akademik, demokratik mücadelesinin yiğit militanı... Barikatlarda, boykotlarda, grevlerde azimle, sabırla mücadele... İlerici Gençlik Derneği (İGD), Türkiye Komünist Partisi (TKP) için müthiş bir enerji... 12 Eylül faşizmi, zor yıllar... Gözaltı, işkence, firar, işsizlik ve yoksulluk. Yaşanan ağır ihanetler... Kürt mücadelesinin ivme kazanmasıyla yaşanan ideolojik-politik kırılma... Kürt ve Kürdistan mücadelesine bir başka akıl ve perspektiften bakabilme hali... Yozlaşan, çürüyen iş dünyasında ahlaklı kalarak yükselen bir grafik... Cengiz Yıldız'a dair satır başları olsun. ***

Cengiz Yıldız: Bilge bir kişilik, hayatında ezber yok, tabu yok, dogma yok, klişe yok.

Cengiz Yıldız: Hayat karşısında 65 yaşında bile merak eden, araştıran, soran ve öğrenen, ben fetişizminden oldukça uzak durmasını bilen biri.

Cengiz Yıldız: Değerlerine ve yaşama tutkuyla bağımlılık, hayatı şiir tadında, doyasıya yaşamaya koşullanmış bir sinerji.

Cengiz Yıldız: Dost, arkadaş, sırdaş, mütevazilik, beyefendilik, çelebilik gibi birçok sıfatı ve hatta daha fazlasını hak eden, eşi benzeri olmayan bir "dinozor".

Cengiz Yıldız: İyinin, güzelin, doğrunun önünde düğme ilikleyecek gönül zenginliğine sahip biri.

Cengiz Yıldız: İyi bir eş, iyi bir baba, iyi bir dost, bu sıfatların içini dolduran biri. Son söz Yaşar Kemal'den olsun. "O iyi insanlar o güzel atlara binip gittiler. Demirin tuncuna adamın puçuna kaldık." 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.