Bozê Sina Dağı”nın ismi Azeriler tarafindan  değiştirildi

Bozê Sina Dağı”nın ismi Azeriler tarafindan değiştirildi

Rojhılat’ın Urmiye kentinde “Bozê Sina Dağı”nın ismi Azeriler tarafından Azerice bir tabela ile değiştirildi.

A+A-

Rojhılat’ın Urmiye kentinde “Bozê Sina Dağı”nın ismi Azeriler tarafından Azerice bir tabela ile değiştirildi.

Urmiye’de geçen günlerde Azeri dağcılar “Bozê Sina Dağı”nın zirvesine çıkarak, dağın zirvesine gerçek isminin yer almadığı Türkçe bir tabela astılar.

Urmiye ve Şinolu Kürt dağcılar da Bozê Sina Dağı’nın zirvesine çıkıp Azeri Türkçesi ile yazılan tabelayı indirerek, dağın gerçek adının yer aldığı “Bozê Sina Dağı” yazılı Kürtçe tabelayı astılar.

Kürt dağcılar dağın zirvesinde yaptıkları açıklamada, dağ ve yer isimlerinin değiştirilmesine tepki göstererek, dağ, nehir ve doğadaki bölgelerin orjinal isimlerine saygı gösterilmesini istedi.

Kürt dağcılar ayrıca, 7 Haziran’ı Bozê Sina Dağı günü ilan ederek her yıl 7 Haziran’da dağın zirvesinde bir anma etkinliği düzenlemeye karar verdi.

3470 metre yükseliğe sahip Bozê Sina Dağı, Zagros dağlarının uzantısında Rojhılat’ın Urmiye ve Şino kentleri arasında yer alıyor.

Nüfusunun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Urmiye’de, yönetim İran hükümeti tarafından desteklenen Azerilerin elinde bulunuyor. Urmiye’deki Azeriler Şii ve Sünni mezheplere mensupken, Kürtlerin tamamı Sünni mezhebine mensup. İran, özellikle Şii Azerileri destekliyor.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.