Boris Johnson neden istifa etti?

Boris Johnson neden istifa etti?

.

A+A-

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 56 Muhafazakâr Parti milletvekilinin bakanlık ve hükümet görevinden istifa etmesi üzerine yaşanan hükümet krizi karşısında koltuğunu koruyamadı. Boris Johnson, bugün (7 Temmuz) yaptığı açıklamada parti liderliği görevinden istifa ettiğini, yeni lider seçilene dek başbakanlık görevinde kalacağını açıkladı. Boris Johnson’ın istifasının ve yaşanan hükümet krizinin sebebi ise geçen hafta ortaya çıkan bir taciz skandalı.

Muhafazakâr Parti milletvekili Chris Pincher, hakkındaki taciz iddiaları nedeniyle 30 Haziran’da partinin meclis grup yönetimindeki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Chris Pincher, 2019-2022 yıllarında Boris Johnson hükümetinde devlet bakanlığı görevini üstlenen üst profilli bir siyasetçiydi. İstifa gerekçesinin 29 Haziran gecesi yaşananlar olduğunu söyledi:

“Önceki gece Carlton Kulübünde çok sarhoş oldum. Kendimi ve başkalarını utandıracak şeyler yaptım.” Chris Pincher, milletvekillerinin, bakanların da olduğu lüks bir kulüpte iki erkeğe elle sarkıntılık etmişti.  Olayın ortaya çıkmasının ardından Pincher, Muhafazakâr Parti’den ihraç edildi. Olayın ardından Pincher’a aralarında milletvekili ve parlamento çalışanlarının da olduğu altı erkek daha taciz suçlaması yöneltti.

Bu taciz iddiaları yeni değildi. Chris Pincher, 2017 yılında Muhafazakâr Parti’ye yeni katılan eski Olimpik kürekçi Alex Story’i evine çağırıp ona zorla masaj yapmakla, banyo kıyafetleriyle karşısına çıkmakla suçlanmış, fakat iddiaları reddetmişti.

Haziran 2017’de İşçi Partili bir milletvekili Pincher’in kendisini taciz ettiğini açıklamış, fakat Muhafazakâr Parti’nin etik kurulu iddiaların kanıtlanamadığını açıklamıştı. Chris Pincher hakkındaki iddiaların artması üzerine Boris Johnson’ın Pincher’i bakan ve parti yöneticisi olarak görevlendirirken hakkındaki taciz iddialarından haberdar olup olmadığı gündeme getirildi. Muhalefete ve basına konuşan anonim Muhafazakâr Parti kaynaklarına göre Johnson Pincher’i bakan ve parti yöneticisi olarak görevlendirmeden önce hakkındaki taciz iddialarından haberdardı. Boris Johnson’ın eski danışmanı Dominic Cummings, Johnson’ın soyadı Türkçe “kıstırıcı” anlamında gelen Chris Pincher hakkında “adı da kendisi de kıstırıcı” gibi şakalar yaptığını iddia etti. Boris Johnson ise, 5 Temmuz’da BBC’ye verdiği söyleşide partideki ve çevresindeki erkekleri taciz ettiği iddialarından haberdar olmasına rağmen Chris Pincher’i bakan olarak görevlendirdiğinden dolayı üzgün olduğunu açıkladı ve özür diledi.

Boris Johnson’ın özür dilemesinin hemen ardından Hazine Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid hükümetten istifa ettiklerini duyurdu. 5-6-7 Temmuz’da ise hükümetten istifa eden bakan sayısı 28’e, hükümet görevlisi sayısı 27’ye yükseldi. Boris Johnson ise bugün (7 Temmuz) yaptığı basın açıklamasında parti liderliği görevinden istifa ettiğini, Ekim ayında yeni Muhafazakâr Parti lideri seçilene dek başbakanlık görevinde kalacağını açıkladı.

Yunus Emre Erdölen / Serbesiyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.