Boncuklu Tarla’nın Göbeklitepe’den Daha Eski Olduğu Tespit Edildi!

Boncuklu Tarla’nın Göbeklitepe’den Daha Eski Olduğu Tespit Edildi!

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da üçüncü sezonu tamamlanan kazı çalışmaları sonrası yetkililer, Boncuklu Tarla’daki kazı alanının Göbeklitepe’den bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular içerdiğini bildirdi.

A+A-

Haber Merkezi- 2008’deki yüzey araştırmasında tespit edilen ve çok fazla boncuk bulunması nedeniyle yörede yaşayanların Boncuklu Tarla ismini verdiği alanda, yapılacak olan Ilısu Barajı öncesi son iki yıldır artırılmış geniş çaplı kurtarma çalışmaları yapılıyordu.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı’nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yapan 2,5 hektarlık alanda bugüne kadar elde edilen bulguların arasında olan ve 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak heyecan yarattı.

Boncuklu Tarla kazılarının bilimsel danışmanlığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi’nden yetkililerin aktardığı bilgilere göre Boncuklu Tarla’da ilk olarak M.Ö. 12.000 yıllarına tarihlenen yerleşim izlerine rastlanıyor ve Göbeklitepe’den bin yıl daha eski olabilecek bulgular içeriyor.

Antik Yazar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.