BMGK’da Rusya Gerginliği

BMGK’da Rusya Gerginliği

.

A+A-

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in 15 üyeli kurula hitap ettiği ve Moskova'yı Ukrayna'yı işgal ederek küresel bir gıda krizini körüklemekle suçladığı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısını terk etti.

Michel ayrıca Rus askerlerini savaş suçu işlemekle suçlayarak, özellikle Güvenlik Konseyi toplantısının odak noktası olan cinsel şiddet raporlarına atıfta bulunarak bunu "işkence, terör ve baskı taktiği" olarak tanımladı.
Nebenzia ise toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin cinsel şiddet uyguladığı yönündeki suçlamaları reddederek, “bunun yalan olduğunu” söylemiş ve kınamıştı.

Michel'in açıklaması sırasında Güvenlik Konseyi salonunu terk ederken sinirlendiği görülen Nebenzia Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Charles Michel'in buraya yaymak için geldiği yalanlar yüzünden kalamadım” dedi.

Michel ise toplantı salonunda dışarı çıkarken doğrudan Nebenzia ile konuşarak, "Odayı terk edebilirsiniz, belki de gerçeği dinlememek daha kolaydır” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesi küresel bir gıda krizini körükledi ve tahıl, yemeklik yağ, yakıt ve gübre fiyatları yükseldi. Rusya ve Ukrayna küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini karşılarken, Rusya aynı zamanda bir gübre ihracatçısı ve Ukrayna da mısır ve ayçiçek yağı ihracatçısı.

Charles Michel Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada "Rusya Federasyonu'nun Sayın Büyükelçisi, dürüst olalım, Kremlin gıda kaynaklarını gelişmekte olan ülkelere karşı gizli bir füze olarak kullanıyor. Bu gıda krizinin tek sorumlusu Rusya'dır” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın gıda ihracatını ve Rusya'nın gıda ve gübre ihracatını yeniden başlatmak için "paket anlaşma" olarak adlandırdığı bir anlaşmaya aracılık etmeye çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, Ukrayna'dan tahıl ihracatının serbest bırakılmasını görüşmek üzere bugün Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.