BM Güvenlik Konseyi'nde Avrupa Birliği'nden ABD'nin Yahudi yerleşimleri kararına tepki

BM Güvenlik Konseyi'nde Avrupa Birliği'nden ABD'nin Yahudi yerleşimleri kararına tepki

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin temsilcileri Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini yasa dışı olarak görmekten vazgeçmesini sert bir şekilde eleştirdi.

A+A-

Haber Merkezi- Pazartesi Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından açıklanan karar İsrail tarafından memnuniyetle karşılanırken Filistinli ve Arap liderler tepki göstermişti.

Birleşmiş Milletler'de ise Avrupa Birliği, Rusya ve Çin Amerikan politikasındaki bu önemli makas değişimini eleştirdi.

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Karen Pierce güvenlik konseyi üyeleri Almanya, Fransa, Polonya, Belçika ve İngiltere adına yaptığı konuşmada "Tüm yerleşim aktiviteleri uluslararası hukuka aykırıdır ve kalıcı bir barış için iki devletli çözüme giden yolu zorlaştırmaktadır." sözlerini kullandı.

ABD'nin BM Büyükelçi Vekili Norman Chalet ise bu kararın "uluslararası kanuna aykırı olmadığını" vurguladı. Chalet ABD'nin barışı sağlamak için çaba sarfetmeye devam edeceğini ve pazartesi günkü açıklamanın bunun çelişmediğini belirtti.

Politikadaki bu değişim Filistinlilerin gelecekte kurulacak olası devletlerinin sınırları içerisinde kalmasını istediği Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşimlerinin kurulmasına yeşil ışık yakılması olarak görülüyor.

Öte yandan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn de ABD’nin İsrail’in Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim birimlerine destek verdiğini açıklamasının ardından AB’nin Filistin devletini tanımasını gerektiğini söyledi.

Kaynak: Euronews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.