Blinken ve Lavrov Ukrayna'yı görüştü: Çatışmadan yana değiliz

Blinken ve Lavrov Ukrayna'yı görüştü: Çatışmadan yana değiliz

.

A+A-

Rus ve ABD'li dışişleri bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi. ABD'nin, Rusya'yla Ukrayna'da çatışmaktan kaçındıklarını ancak işgal durumunda yaptırımları gündeme alacağı söylendi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Blinken'ın Lavrov'a Ukrayna'da olası bir işgal durumunda Rusya'nın yaptırımlarla karşılaşacağını söylediği aktarıldı.   

İŞGAL DURUMUNDA YAPTIRIM

İsveç'in başkenti Stockholm'de buluşan ikili son günlerde daha da gerilen Ukrayna konusunu ele aldı. Görüşmelerin 'ciddi ve makul' bir havada geçtiğini söyleyen bir üst düzey ABD'li yetkili, Reuters'a verdiği demeçte Blinken'ın Lavrov'a, Ukrayna üzerinde Rusya ile çatışmaktan kaçınma arzusunu ilettiğini dile getirdi. Buna karşın ABD'li yetkili, Moskova'nın bir işgal durumunda yaptırımlarla karşılaşacağını ekledi.

Blinken görüşme öncesinde gazetecilere 'krizi çözmek için en iyi yolun diplomasi' olduğunu söylerken Lavrov'da 'Kiev yönetimi ile görüşmeye hazır olduklarını, herhangi bir çatışma istemediklerini' kaydetti.

KARŞILIKLI 'ASKERİ' SUÇLAMALAR

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgelerin çevresinde şekillenen Moskova-Kiev geriliminde taraflar birbirlerini benzer şekilde suçluyor. Ukrayna, Rusya'yı sınıra askeri yığınak yaptığını gerekçe göstererek olası bir işgal durumunun gündemde olduğunu dile getiriyor. Moskova ise Batılı ülkelerin Ukrayna'ya askeri sevkiyat yapmasının ve Rusya sınırı yakınlarındaki NATO hareketliliğinin bölgede gerilimi tırmandırdığı görüşünde.     

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

İsmi verilmeyen ABD'li yetkili Ukrayna sınırındaki askeri varlığa dair somut bir karar olmadığını söylerken tarafların Ukrayna hakkında görüşmelere devam edeceği bilgisini paylaştı.

2014’teki 'Meydan olayları' sonrasında Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adında Ukrayna'dan bağımsız yönetimler ilan edilmişti. 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi öldü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.