BISAM raporu: Türkiye'de Yoksulluk sınırı 10 bin lirayı buldu

BISAM raporu: Türkiye'de Yoksulluk sınırı 10 bin lirayı buldu

.

A+A-

BİSAM, temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Rapora göre; Asgari ücretli 9 günlük ücret için bir ay çalışıyor, açlık sınırı 2 bin 864 lira, yoksulluk sınırı 10 bin lirayı buldu.

Birleşik Metal-İş’in Sınıf Araştırma Merkezi BİSAM’ın raporuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 864 TL. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. BİSAM’ın, açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 9 bin 906 TL.

BİSAM raporunda, 18 yıldaki ekonomik duruma ilişkinse şu verilere yer verildi:

"2003 yılının haziran ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.2 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 95.5 liraya sağlıklı beslenebilmektedir. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla gerçekleşti.

En önemli harcama kalemleri süt ürünleri

Günlük harcamalarda Temmuz 2021’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 31.23 TL’lik harcama gereksinimi ile oluşturmaktadır. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 20.01 TL'dir. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 14.60 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 6.30 TL’dir. Katı yağ ve sıvı yağ ise 6.94 TL’lik masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 1.34, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,57 TL harcama yapılması gerekmektedir.

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 33.9 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 28.5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 16.4'dür. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9.3'dür. Diğer gıda hacamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 12'dir. Bu ay mevsimsel etki ile sebze ve meyvenin payı azalırken, diğer tüm harcama kalemlerinde artış yaşanmıştır. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.